Читај ми!

Prečica do zarade ili ocene – internet i bandere puni oglasa za pisanje seminarskih

Internet i bandere na ulicama pune su oglasa za usluge pisanja seminarskih i drugih stručnih radova u zamenu za novac. Kako studenti na to reaguju i da li je to veća šteta nego korist?

Bez muke, nema nauke – poslovica koja za neke više ne važi. Jer, umesto mukotrpnog rada, jedan poziv i nekoliko hiljada dinara mogu biti dovoljni da se dođe do gotovog rada.

Mišljena su oprečna od onih koji se ne slažu sa tim, jer kako kažu svrha pisanja seminarskog i jeste da se nauči kako se to radi i studenti treba da se potrude. S druge strane, ima i onih koji u tome ne vide ništa loše.

"Svako ima neki proizvod koji prodaje, da li sebe ili svoje znanje. Oni što pišu radove, oni imaju znanje koje prodaju i to je način da zarade", kaže jedan od studenata.

Jednima prečica do zarade, drugima do ocene. Ko dobija, a ko gubi kada profesoru rad postane sumnjiv.

"Kada čitate jako puno studentskih radova, vi vrlo brzo uočite da taj deo rada nije nešto što može da produkuje student koji tek ulazi u jednu oblast. Kada god odluče da pristupe foliranju znanja, a ne učenju, oni moraju da budu svesni da je to loša strategija zato što sasvim sigurno u svom profesionalnom životu će se kad tad, i to veoma brzo, otkriti da oni u stvari ne znaju i onda će posledice po njih u budućnosti biti veoma negativne i velike", izričit je Aleksandar Baucal sa Filozofskog fakulteta.

Neretko, tekst koji se kupi nije originalan rad, već prepisan, objašnjavaju upućeni, a kada se to i utvrdi, pored cene rada studenti plaćaju još jednu cenu.

"Kada se to desi sa studentima nižih godina koji su tek počeli svoje studijske dane ta prva faza jeste edukativna, da im objasnimo da je to jako pogrešno. Međutim, ako su studenti ponovo uhvaćeni u plagiranju, onda, naravno, da sprovodimo proceduru kojoj na kraju obično oni bivaju udaljeni s ispita za čitavu godinu, što usporava najmanje jednu godinu njihovo studiranje, a da ne govorimo o tome da na neki način ostavljaju veoma loš imidž po sebe kao studenta", kaže Baucal.

Ko takvim rešenjima pribegne, ne vara samo obrazovni sistem, veću štetu nanosi sebi i društvenoj zajednici, podsećaju stručnjaci. A akademska zajednica podrazemava poštovanja etičkih standarda koje neki lako zaboravljaju.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво