U Brusu i okolnim selima rađa se sve više beba, kako podstiču natalitet

Novim merama i podsticajima, Opština Brus uz prirodne preduslove koje ima za razvoj turizma i voćarstva pokušava da mladim ljudima stvori uslove za dobar život na obroncima Kopaonika. Rezultati su vidljivi. Uprkos beloj kugi, za dve godine u Brusu i okolnim selima rođeno je 170 dece.

Prošle godine na teritoriji opštine Brus, u 57 naseljenih mesta i samom gradu rođeno je 98 beba, a ove 72. Suočeni sa velikim problemom da se sela gase, a varoš ne širi, u lokalnoj samoupravi rešeni su da poprave što se popraviti može. Stvaranjem boljih uslova za život i merama populacione politike.

"Ono što je novo kod nas jeste pravo na jednokratnu novčanu pomoć za rođeno dete. Za prvorođeno dete 40.000, drugorođeno 60.000, trećerođeno i svako naredno po 80.000 dinara. Novina je da smo uveli i novčanu pomoć za nezaposlene majke u iznosu od 10.000 dok dete ne navrši prvu godinu života. Novina je da prvorođeno dete u Novoj godini ostvaruje pravo na iznos od 20.000 dinara", istakla je Valentina Milosavljević, predsednica Opštine Brus.

Iz gradskog budžeta određena su sredstva za vantelesnu oplodnju i, uz pomoć Republike, po 300.000 dinara za mlade bračne parove koji su započeli ili nameravaju da pokrenu neki posao.

Posao odlučuje i dalji život u Brusu

"U sredini kakava je Brus nekako je najvažniji taj posao i ko ga ima, on se opredeljuje i odlučuje za život ovde i ostanak", smatra Milica Minić iz Brusa.

Pored posla, neophodna je dobra infrastruktura, ambulanta, škola, vrtić. Strategijom o predškolskom vaspitanju, koja je usvojena prošle godine, omogućeno je otvaranje novih grupa u selima.

"Te grupe imaju od petoro do petnaestoro dece gde imamo sreće, naravno, to su neka veća sela, a u manjim je to veoma mali broj. Cilj naše ustanove je srećno i zadovoljno dete, a ako imamo srećno i zadovoljno dete i roditelji imaju dostupnost programu u svom mestu, na taj način podstičemo da tu i ostanu", poručuje Ana Marković Đurđević, direktorka PU "Pahuljice".

Novim merama i podsticajima Opština Brus uz prirodne preduslove koje ima za razvoj turizma i voćarstva pokušava da mladim ljudima obezbedi uslove za dobar život na obroncima Kopaonika.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво