Читај ми!

Danas su Mitrovske zadušnice, po čemu se razlikuju od prethodnih

Danas su jesenje ili Mitrovske zadušnice, dan posvećen molitvama za umrle srodnike i prijatelje. Mitrovske zadušnice su uvek u subotu uoči praznika posvećenog Svetom velikomučeniku Dimitriju, koji se obeležava 8. novembra.

Pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Mitrovske zadušnice. Ove zadušnice Srbi su primili od Rusa, koje je ruska crkva ustanovila u 14. veku nakon Kulikovske bitke.

Vojskovođa Dimitrije Donski zamolio je Sv. Sergija Radonješkog da održi pomen palim vojnicima i da se to čini svake godine u taj dan. Vremenom, to je postalo pominjanje svih upokojenih, ne samo vojnika.

Preminulih rođaka i prijatelja sećamo se u molitvama, palimo sveće, držimo parastose i pomene, i molimo Gospoda za pokoj i mir njihovih duša.

Molitva onih koji su ostali na zemlji mnogo može da pomogne dušama na putu ka večnom spasenju.

Najvažniji pomen za preminule, Proskomidija, služi se u crkvi na Svetoj Liturgiji. Potom se odlazi na groblja, gde sveštenici kade grobove i čitaju molitve.

Na groblje se obavezno iznosi kuvano žito, crno vino i sveće.

I ove godine, zbog pandemije, obavezno je držanje socijalne distance, a maske su preporučene.

Pojačane linije gradskog prevoza u Beogradu 

U Beogradu će zbog Zadušnica od 8.00 do 16.00 biti pojačani redovi vožnje na linijama javnog gradskog prevoza koje saobraćaju ka grobljima.

Biće pojačane linije 3A, 12L, 25, 26, 35, 50, 65, 75, 82, 101, 202, 310, 533 i 612, saopštio je gradski Sekretarijat za javni prevoz.

Kako se navodi, u periodu od osam do 16 sati privremeno se uspostavlja i linija 75L koja će od gradske opštine Novi Beograd do Bežanijskog groblja saobraćati sa dva vozila.

Na svim beogradskim grobljima, od 7.00 do 15.00, nije dozvoljen ulazak vozilima.

Zabrana ulaska ostaje na Novom, Zemunskom, Topčiderskom i groblju Stara Bežanija. Ostala groblja otvoriće kapije za automobile od 15.00 do 17.30.

Za starije i posetioce koji se teže kreću, od 7.00 do 15.00, na Lešću, Orlovači, Novoj Bežaniji, Centralnom, Novom i groblju Zbeg obezbeđen je besplatan prevoz od ulazne kapije do najudaljenijih parcela.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво