Читај ми!

Klik, tiraž i profit ne štede ni decu – kakve posledice može imati neetičko izveštavanje

Gotovo svakodnevno u crnim hronikama tabloidi izveštavaju o deci, ne vodeći računa o zaštiti njihove privatnosti i posledicama. Prošle godine organizacija "Prijatelji dece Srbije" podnela je Savetu za štampu dve prijave protiv 14 novina koje su teško povredile prava dece. Savet nema mehanizme da kazni takve medije već samo da upozori na kršenje kodeksa profesije.

Tiraž i profit. Zarad toga tabloidi ne štede ni najmlađe. Do detalja opisuju porodične tragedije ne trudeći se da sakriju ni identitet dece. Posledice takvog izveštavanja su nesagledive.

"Radi se o jednoj žrtvi silovanja iz male sredine, koju je jedan dnevni list otkrio identitet otkrivajući kuću, ulaz, rođake itd. Ta devojčica je lice isekla žiletom do neprepoznatljivosti u želji da potre svoj identitet.  Nisu bezazleni ni programi koji pod velom humanosti dete izlažu viktimizaciji", navela je Iva Eraković, izvršna direktorka NVO "Prijatelji dece Srbije".

Učenik Gimnazije "Stevan Jakovljević" iz Vlasotinca Andrija Stanković kaže da je glavno pitanje da li će to dete želeti sutra da ustane i da li će njegova sredina i dalje gledati na njega istim očima.

Suptilniji vidovi zloupotrebe dece su šou programi u kojima se ona seksualizuju, ostaju na snimanjima do ranih jutarnjih sati, izostaju iz škole... Raskid ugovora sa takvim produkcijama roditelje košta i do 100.000 evra. Stručnjaci upozoravaju roditelje da ne potpisuju olako ni saglasnosti za snimanja dece u školama ili vrtićima.

Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj" kaže da moramo biti svesni kakve to posledice zaista ima jer jednom objavljeno negde pogotovo na internetu ostaje zauvek i ne možemo biti sigurni da je dete od 5-6 godina zaista dalo svoj pristanak i zaista želi da ga gleda dva, tri miliona ljudi kako nešto slatko peva.

"Ako potpišete neku saglasnost, možete kasnije i da se predomislite. E sad, to roditelji nikada ne rade, zato što im je neprijatno. Zato što sam se predomislila i neku saglasnost da ga slikaju gde god, kad god im padne na pamet sam ja kao mama povukla. Neće. Uostalom vi se borite za svoje pravo, roditeljsko pravo i istovremeno se borite za pravo vašeg deteta", navela je Jelena Holcer iz Škole za roditelje.

Kazna za medije koji krše novinarski kodeks postoji samo na papiru. Savez za štampu, može da ukaže na nečasno izveštavanje, ali ne i da kazni.

"Tabloidi koji u najvećoj meri zagađuju javnost i koji po svim istraživanjima najviše ugrožavaju prava dece u medijima i sa najvećom nemarnošću se odnose prema deci a i prema ostaloj populaciji oni i te sudske kazne sa lakoćom plaćaju pošto su em dotirani iz raznih budžeta, em imaju publiku koja plaća sve to i imaju dosta oglašivača", Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

U razvijenim zemljama, poput skandinavskih, odluke saveta imaju težinu. Za medije koji krše novinarski kodeks veća kazna je osuda profesije nego sudska kazna.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво