Читај ми!

Sivi prsten čađi, zagađujuće materije u vazduhu – cela Srbija danas se gušila

Vazduh je danas bio zagađen u Beogradu, Valjevu, Užicu, Novom Pazaru, Pančevu, Pirotu i Smederevu. A šta su pokazivala merenja u tom trenutku i kako su to komentarisali nadležni?

Vazduh je danas bio najzagađeniji u Lazarevcu, a Zemun i Novi Beograd su bili odmah iza Lazarevca. Stanari naselja Sava Kovačević često vide crni dim iz toplane koja se nalazi između stambenih zgrada.

Građani se žale da nekad ni prozor ne mogu da otvore. Pričalo se da će toplana biti ugašena još pre 10 godina, ali to se nije desilo.

"Od toplane sami ste videli koliko je bilo od ove toplane, to je crn dim bio, svuda je bilo, svi su pričali o tome", kaže jedna Beograđanka.

I nadležni su potvrdili ono što su Beograđani danas bukvalno mogli da vide svojim očima. Sivi prsten čađi i zagađujućih materija.

"Još u sinoćnjim satima počele su da rastu koncentracije čestica koje čine vazduh zagađenim. Vazduh je bio jako zagađen u nekim delovima grada", navodi Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

U Lazarevcu je zagađujućih čestica bilo tri puta više nego što je dozvoljeno. Dunavska ulica, Bulevar kralja Aleksandra, Brankov i Železnički most, bili su pod gustim smogom. Nadležni tvrde da je za ovo doba godine to normalna pojava.

"Aktivirala su se individualna ložišta, saobraćaj je tu kao i cele godine, a klimatski uslovi su takvi da pogoduju da se te čestice spuste nisko gde se merenja vazduha vrše i zato zagađenost bude velika, a karakterisitčno je kada zađe sunce", dodaje Šoštarić.

Jutros se, uz zagađenje, na Beograd spustila i gusta magla pa je teško bilo razlikovati šta je šta.

"Od te magle soliter se nije mogao videti, a ima samo ovaj parkić između nas. Jutros je bilo strašno", kažu stanovnici Beograda.

Prema podacima stranih sajtova koji mere zagađenost vazduha, Beograd je jutros bio među najzagađenijim gradovima u svetu. Vazduh je ocenjen kao nezdrav, a PM čestica je, prema tim merenjima, bilo čak četiri do pet puta više nego što je dozvoljeno.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво