Читај ми!

Vratiti ugled zanatskim školama – hirurg i mehaničar su jednako časna zanimanja

Neosnovano ponašanje pre uvođenja dualnog obrazovanja pokazuje da smo potpuno zapostavili zanatska zanimanja, odnosno trogodišnje i četvorogodišnje profile. Tako smo došli do situacije da sada nemamo kuvare, konobare, vodoinstalatere, keramičare. Moramo da vratimo ugled stručnom obrazovanju, kaže za RTS pomoćnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić.

Gabrijela Grujić je upitala ko nam daje za pravo da ne vrednujemo trogodišnja zanimanja u odnosu na visoko obrazovanje, kada govorimo o kvalitetu obrazovanja.

"Dualno obrazovanje daje kvalitet obrazovanja da svi mladi ljudi koji žele da se obrazuju za ove profile dobiju maksimalan kvalitet obrazovanja. Jedan konobar mora da govori više jezika i govorimo o kvalitetnom obrazovanju", ističe pomoćnica ministra za dualno obrazovanje.

Prema njenim rečima, uvođenjem dualnog obrazovanja Srbija već ima 54 profila. Od naredne školske godine Privredna komora Srbije je mapirala još 11 novih profila.

"Moramo da govorimo o tome da kao roditelji, nastavnici, direktori vratimo ugled stručnom obrazovanju na ovaj način zato što je jednako časno i hirurg i avio-mehaničar", navodi Gabrijela Grujić.

Navela je i da je za vreme pandemije koronavirusa Sektor za dualno obrazovanje napravio onlajn bazu, koja broji 800 snimljenih lekcija.

"Ta baza je u procesu digitalizacije i nalazi se na našem sajtu. Apsolutno smo spremni da sa planom i programom možemo da održavamo nastavu. Ali je mnogo važnije da te lekcije omogućavaju učenicima da završe školsku godinu ali i budućim učenicima daju određene smernice", kaže pomoćnica ministra za dualno obrazovanje.

Pet novih smerova u školama 

Dodaje da javna preduzeća i privredni sektor podržavaju dualno obrazovanje, a sve u korist mladih ljudi.

Grujićeva ističe da od ove školske godine postoji pet novih profila koji su veoma atraktivni kao što je tehničar forenzike, tehničar za obradu nameštaja, stolar...

"Planiramo da po modelu koji smo osnovali u Vršcu imamo jaku podršku razvoju struke. Da na jednom mestu imamo srednju školu, visoku strukovnu školu u oblasti vazduhoplovstva i pilote i aviomehaničare i da je aerodrom u Vršcu deo obrazovnog sistema", kaže Gabrijela Grujić.

Dodaje da će po istom modelu, za narednu školsku godinu, biti izgrađen novi centar za razvoj železnice sa četiri profila – tehnčar za bezbednost železničkog saobraćaja, tehničar za upravljanje u železničkim saobraćaju, transport.

"Suština je da na istom mestu možemo da školujemo studente za više nivoe obrazovanja i da imaju savremenu opremu koju će Ministarstvo obezbediti", poručila je pomoćnica ministra.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво