Читај ми!

Prvaci u Srbiji imaju najbolji evropski udžbenik "Digitalni svet" – po čemu je on tako poseban

Srbija ima najbolji evropski udžbenik za prvi razred. Na najvećoj manifestaciji pisane reči na svetu, Frankfurtskom sajmu knjiga, Zlatnu nagradu osvojio je srpski udžbenik "Digitalni svet 1", čiji su autori Gordana Rackov i Arpad Pastor. Direktorka "Vulkan znanja" Nada Osmajić kaže za RTS da su bili iznenađeni, a posebno što je konkurencija bila jaka iz obrazovnih evropskih sistema koje mi često uzimamo za poređenje kao nešto gde bismo želeli da budemo.

Nada Osmajić ističe da su prvi put učestvovali na bilo kojem takmičenju, a kako kaže kada se prijavite vi nešto i očekujete, ali prvo pa zlato, priznaje da su bili iznenađeni.

"Moram da priznam da smo bili iznenađeni, a posebno što je konkurencija bila jaka iz obrazovnih evropskih sistema koje mi često uzimamo za poređenje kao nešto gde bismo želeli da budemo", navela je Osmajićeva.

Osmajićeva kaže da svakako prija naći se u društvu poznatih evropskih izdavača i da je "Zlatna nagrada" i pohvala za dosadašnji rad, ali je dodatna motivacija i obaveza za budući rad.

Što se tiče mogućnosti da se ovaj udžbenik prevede na neki drugi jezik i koristi u nekom stranom obrazovnom sistemu, Osmajićeva je rekla da "bi im bilo drago, ali da i to nije jednostavno da se desi".

"S obzirom da se udžbenici pišu po nekim okvirima koje zada Ministarstvo, kao i kod nas u zemlji, to baš nije tako lako kao kad prevedete neku knjigu namenjenu deci opšteg tipa, tako da bi smo jako voleli, ali ne znamo koliko je to izvodljivo", poručila je Osmajićeva.

"Udžbenik interesantan učenicima, a inspirativan i inovativan za učitelje"

Autori nagrađenog udžbenika "Digitalni svet 1" na Frankfurtskom sajmu knjiga, Gordana Rackov i Arpad Pastor iz Kikinde, uspeli su da primene višegodišnje iskustvo u radu sa učenicima.

Gordana Rackov kaže da su pri pisanju udžbenika vodili računa da on prvenstveno bude interesantan učenicima, a da opet bude inspirativan i inovativan za učitelje.

"Pripremili smo udžbenik kakav bismo mi voleli da koristimo u radu s učenicima. Nama je bio imperativ da udžbenik može da se koristi u svim različitim učionicima, jer sve učionice nisu isto opremljene, da mogu da ga koriste učitelji koji imaju različito predznanje. Takođe, učenici koji ga koriste da mogu da rade samostalno ili uz pomoć roditelja", objasnila je Rackov.

Za to je, istakla je, veoma važno da navigacija bude dobra, uputstva jasna vizuelno zasnovana kako da se koriste i atraktivni pristup obrade tema bez kojeg se ne može dobiti dobar udžbenik.  

"Digitalni svet 1" je nov predmet u školi, a autori su se trudili da bude koncipiran kroz zabavnu igru. Tako se u udžbeniku mogu naći razne ilustracije, stripovi, rebusi, slagalice, ali i logički zadaci.

Sa štampanim paralelno su radili i digitalni udžbenik koji sadrži 3D animacije, video i audio zapise, interaktivne testove...

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво