Читај ми!

Porfirije u Sarajevu: Različitosti nisu tu da bi razdvajali ljude, već okretali jedne prema drugima

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu održana je doksologija u čast patrijarha srpskog Porfirija koji boravi u poseti Mitrpoliji dabrobosanskoj.

Uz srpskog patrijarha služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom i brojno sveštenstvo, prenela je RTRS.

Patrijarha je prethodno dočekao mitropolit Hrizostom sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, zajedno sa brojnim vernicima iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je u besedi u Sabornoj crkvi u Sarajevu da pravoslavni Srbi u ovom gradu žive najmanje od 14. veka i mole se Bogu o čemu svedoči i ovaj stari hram, te da različitosti nisu tu da bi razdvajale već okretale ljude jedne prema drugima.

"Na samo nekoliko stotina metara nalaze se bogomolje naroda drugih vera, koje sve potiču iz istog korena – stvaralačke ljubavi svoje", rekao je srpski patrijarh, prenela je RTRS.

Prepoznavanje svog identiteta i različitosti, kako je naveo, nije dato da bi razdvajalo već da bude odskočna daska koja baca jedne prema drugima u zagrljaj.

"Ne treba da dozvolimo da spolja neko nasilno pokazuje i ukazuje. Kao oni koji verujemo u Boga treba da budemo otvoreni jedni prema drugima, da razgovaramo jedni sa drugima, da razmenjujemo iskustvo i ljubav što je mnogo više od jednog spoljašnjeg često političkog i politikantskog dijaloga", istakao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, treba ostaviti visokoparne reči i svetske politike i teorije i spustiti se na najnižu moguću tačku vere u Boga.

"Nema te vere u Boga koja je utkana u temelje ovoga grada, a da ne upućuje da je svaki čovek Bogom stvoren, da niko ne postoji bez onog drugog i da ne postoji onaj koji može reći da mu drugi nije potreban. Dolazićemo ovde u duhu Jevanđelja i mira i da se utvrđujemo u veri. Mir treba da bude alfa i omega naših htenja i napora", naglasio je srpski patrijarh.

On je dodao da je malo reći da mu je srce ispunjeno istinskom radošću što je po blagoslovu i pozivu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma stigao u Sabornu crkvu, predivni grad Sarajevo i ovu zemlju.

"Sarajevo je grad, iako optočen planinama, ipak otvoren sa sve četiri strane sveta. Ovo je jedinstven grad po bogatstvu i lepoti onih koji su ga stvarali sa svim svojim različitostima", rekao je patrijarh Porfirije.

Prethodno je patrijarh boravio na Sokocu, jednom od sedišta Mitropolije dabrobosanske.

Patrijarh Porfirije boravi u dvodnevnoj poseti Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma.

Patrijarh će sutra služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, uz sasluženje mitropolita, episkopa i sveštenstva.

Posetiće i Istočno Sarajevo gde će ga dočekati gradonačelnik Ljubiša Ćosić i načelnici svih šest gradskih opština.

Nakon susreta u Gradskoj upravi, predviđena je šetnja do Trga Republike Srbije, gde će se patrijarh Porfirije i mitropolit Hrizostom obratiti građanima Istočnog Sarajeva.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво