Читај ми!

Jedna beogradska srednja škola uvela identifikacione kartice za učenike - čemu one služe

Domari, video-nadzori, školski policajci i sve u službi bezbednosti đaka u školama. Druga ekonomska škola otišla je korak dalje. Svaki učenik mora da ima identifikacionu karticu ili ne može na nastavu.

Svi učenici Druge ekonomske škole u Beogradu od ponedeljka moraju da ih nose oko vrata, dok su u zgradi i školskom dvorištu.

"Bilo je ulazaka nepoznatih lica i iz prijateljskih pobuda, ali mi ne znamo da li je on došao zbog pozitivnih ili negativnih pobuda, tako da smo sad mirni i ta nepoznata lica više ne mogu da uđu ovde, zato smo sada ovo uveli i jako smo zadovoljni", ističe Dejan Nedić, direktor Druge ekonomske škole.

Ko zaboravi karticu ne može na nastavu.

"Taj učenik bi trebalo da se vrati do kuće, da uzme ponovo karticu i da dođe u školu i to postaje neopravdani izostanak", priča Milena Lalović, učenica.

Uvedene su pre svega zbog bezbednosti, a možda se zahvaljujući obaveznim identifikacionim karticama u školi neko i zaljubi.

"Neke devojčice su oduševljene ovim karticama baš zbog toga što na primer ako vide nekog lepog slatkog momka mogu da ga nađu na instagramu i tako da ga zaprate", ispričala je Irena Stefanović Petković, učenica.

I nastavnicima je ovako lakše da upoznaju nove đake, a roditelji smatraju da su im deca bezbednija.

"Mogu da kažem da je mnogo olakšana komunikacija između učenika i nastavnika. Ja sam recimo dobila 1. septembra mnogo novih učenika i sada mi je mnogo lakše da im se obraćam kada vidim njihovo ime na identifikacionoj kartici", napominje Jelica Crnogorčević, nastavnik srpskog jezika i književnosti.

Dušan Popović, roditelj kaže da se osećaju mnogo bezbednije, deca su im bezbedna.

Drugu ekonomsku školu trenutno pohađa 1.209 učenika. Statistika je pokazala da se slučajevi vršnjačkog nasilja najčešće dešavaju u školskom dvorištu i da su akteri najčešće oni koji nisu učenici škole. Video-nadzor postoji u skoro svim školama u Beogradu, dodatne mere zaštite, poput uvođenja ovakvih kartica, dobro su se pokazale.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи