Читај ми!

Otvoren sajam naoružanja "Partner 2021", predstavljeno borbeno vozilo "lazanski"

Deseti jubilarni Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" svečano je otvoren u Beogradu, a prvi put je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predstavljeno oklopno vozilo "lazanski“, nazvano po nedavno preminulom novinaru, vojnom komentatoru i diplomati Miroslavu Lazanskom.

Na svečanom otvaranju Sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" predstavljeno je novo multifunkcionalno oklopno vozilo "lazanski".

"Lazanski" je najsofisticiranije i najmodernije teško oklopno vozilo, koje je razvilo preduzeće "Jugoimport SDPR", a ime je dobilo po nedavno preminulom Miroslavu Lazanskom.

Novo oklopno vozilo je zapravo modifikovana verzija postojećeg "lazara 3". Glavna razlika između "lazara" i "lazanskog" je višenamenski top za dejstvo po živoj sili, lakim oklopljenim vozilima, fortifikacijama...

Top kalibra 57 milimetara koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna i može da probije i oklop lakih tenkova.

Vozilo "lazanski" izgledom i funkcijama pripada krugu borbenih vozila sa pogonom na osam točkova. U njega može da se smesti do 13 sedišta.

Novinu u odnosu na "lazar" čini i potpuni oklop, bez prozora, kao i neuporedivo veća ubojna moć i domet do 14 kilometara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je Miroslav Lazanski svim što je učinio za Srbiju zaslužio da vojno vozilo bude nazvano po njemu, a i mnogo više od toga.

Miroslav Lazanski, po kojem je novo oklopno vozilo nazvano, preminuo je 3. avgusta u 71. godini. Bio je novinar, vojnopolitički komentator, analitičar, pisac i diplomata.

Vučić: Srbija će nastaviti da jača svoju vojsku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju Sajma "Partner 2021" rekao da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku i da razvija odbrambenu industriju.

Istakao je da je Srbija prepoznata u celom svetu kao zemlja koja promoviše i čuva mir i stabilnost.

"U svetu interesa nema milostinje za slabe već poštovanja za snažne i zato je važno da razvijamo odbrambenu industriju", naglasio je Vučić.

Podsetio je da se na Beogradskom sajmu uporedo održava Samit nesvrstanih zemalja i naveo da  otvaranju "Partnera 2021" prisustvuju predstavnici mnogih zemalja.

Predsednik Vučić je istakao i da je na ovogodišnjem sajmu prikazano do sada najviše noviteta.

"Uspeli smo da prethodnih godina vojsku i vojnu industriju stavimo na pijedestal narodnog poverenja. Ovde su predstavljeni istraživački, opitni i remontni kapaciteti Ministarstva odbrane i naše odbrambene industrije, kao i najviši dometi 'Jugoimporta' i naših institucija čiji je zadatak opremanje i osposobljavanje vojske", rekao je Vučić.

Naglasio je da je teško suprotstaviti se velikim silama u promociji vojne opreme i naoružanja, ali da je važno da Srbija gradi svoj put i bira one oblasti gde može da se takmiči sa najboljima.

"Cene našeg proizvoda mora da bude konkurentnija i bolja od onih koje imaju veliki sistema", poručio je Vučić.

Predsednik Vučić je istakao i da je Srbija slobodna i nezavisna zemlja koja sama donosi svoje odluke, pa i one od koga će i koje naoružanje da kupuje, kako bi sebe zaštitila jer, kako kaže, ne želi da zavisi ni od koga.

Na pitanje kako gleda na kritike EU i SAD što Srbija nabavlja oružje iz Kine i Rusije, Vučić je odgovorio da je Srbija nezavisna zemlja koja nabavlja koliko misli da je potrebno, kako bi odvratila svakog od potencijalne agresije, što je, kaže, ponašanje suverene zemlje.

Vučić je ponovio da je Srbija na evropskom putu, ali da hoće da sarađuje sa svima, samostalno odlučuje, ne pod pritiskom bilo koga.

Predsednik je nakon otvaranja obišao sajam naoružanja i vojne opreme i upoznao se s novim naoružanjem koje se razvija u Srbiji.

Vučić je obišao i štandove stranih izlagače i izložbu naoružanja koje je ranije proizvedeno u Srbiji.

Zajedno sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, Vučić je posetio štandove ruskih firmi i istakao da je Rusija dovela na sajam čak 25 preduzeća.

Otvaranju ovog sajma prisustvovali su i ministar odbrane Nebojša Stefanović i predstavnici više stranih delegacija.

Na sajmu 132 izlagača, 36 iz inostranstva

Na Sajmu "Partner 2021" prisutna su ukupno 132 izlagača, od čega 36 iz 16 stranih zemalja, među kojima su Autstrija, Kina, Danska, Kanada, Francuska, Nemačka i Italija.

Ovogodišnji sajam je i u pogledu izloženih noviteta višestruko premašio onaj održan pre dve godine.

Predstavljeno je više od 70 sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje su izradili samostalno ili sa Odbrambenom industrijom Srbije.

Do 14. oktobra u halama 1 i 4 Beogradskog sajma i na otvorenom prostoru biće izloženi artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi. 

U četvrtak je Dan otvoren za posetioce, koji će moći da pogledaju sve što je izloženo, uz kupljenu kartu i negativan pi-si-ar test.

Tokom sajma biće organizovani i stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti iz zemlje i inostranstva imati priliku da pokažu dostignuća i ideje i razmene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije.  

Pokrovitelj ovog sajma je Ministarstvo odbrane, a suorganizator kompanija "Jugoimport SDPR".

Bilateralni sastanci u oviru Sajma "Partner 2021"

Ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se sa stalnim sekretarom Ministarstva odbrane Republike Kipar Andreasom Lukom tokom Sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2021".

Stefanović je izrazio opredeljenje za unapređenje saradnje u oblasti odbrane sa Republikom Kipar, posebno u vojno-vojnoj i vojnoekonomskoj oblasti. Stalni sekretar kiparskog Ministarstva odbrane ukazao je na brojne mogućnosti za saradnju na zajedničkim projektima, kao i za saradnju vojnih naučno-istraživačkih ustanova dve zemlje.

Ministar Stefanović sastao se i sa ministarkom spoljnih poslova Indije Menakaši Leki. Ministri su razgovarali o unapređenju saradnje dveju zemalja, sa posebnim osvrtom na vojnoekonomsku i vojnotehničku saradnju.

Stefanović se sastao i sa direktorom za istočnu i centralnu Evropu Direkcije za naoružanje Ministarstva vojske Republike Francuske, brigadnim generalom Tomasom Lornom. Ističući zadovoljstvo dostignutim nivoom saradnje u oblasti odbrane i opredeljenje za njeno dalje unapređenje, Stefanović je rekao da Srbija u Francuskoj vidi pouzdanog partnera u oblasti vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje.

General Lorn istakao je da je u prethodnom periodu zaključeno više ugovora za nabavku naoružanja i vojne opreme za potrebe opremanja Vojske Srbije i da su ugovori uspešno realizovani ili je njihova realizacija u toku, u skladu sa dogovorenim rokovima.

Sagovornici su izneli očekivanje da će u narednom periodu biti uspostavljena i intenzivnija saradnja između srpske i francuske odbrambene industrije.

Ministar se sastao i sa predstavnikom Oružanih snaga Savezne Republike Nigerije general majorom Olufemijem Olatubosunom Olujedeom. Razgovarali su o saradnji dveju zemalja u oblasti odbrane, kao i o mogućnostima njenog unapređenja, posebno u vojnoekonomskoj oblasti.

Mnistar je razgovarao i sa zamenikom ministra spoljnih poslova Irana Mahdijem Safarijem. Sagovornici su se saglasili da dve zemlje vezuju dobri prijateljski odnosi i izrazili uverenje da će biti razvijani u svim oblastima, uključujući i oblast odbrane, od obostranog interesa.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво