Читај ми!

Glad ne zaobilazi ni najrazvijenije - u Srbiji se dnevno baci dva miliona kilograma hrane

Četvrti Nacionalni dan davanja - obeležen u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu kroz kampanju "Spasimo hranu, spasimo humanost" - ove godine ima cilj da poveća svest građana o bacanju i nedovoljnim donacijama hrane. Srbija je za 10 godina skočila na 48. mesto po dobročinstvu i nalazi se među 10 zemalja sa najvećim napretkom. Ipak, procene su da svakoga dana bacimo dva miliona kilograma hrane.

U godini pre pandemije 480.000 građana nije moglo da zadovolji osnovne životne potrebe. To bi, ocenjuju u Srpskom filantropskom forumu moglo da se promeni i tako što bi kompanije koje proizvode hranu povećale donacije a one koje to ne čine počele da daruju.

"Kako bi se ovo sve podstaklo, Koalicija za dobročinstvo je sa mnogim partnerima već predlagala da se, po ugledu na Evropsku uniju, ukine plaćanje PDV-a na donaciju hrane", rekao je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

Glad tokom pandemije ne zaobilazi ni najrazvijenije zemlje. Američki ambasador podseća na hiljade svojih sunarodnika koji su prošle godine čekali u redovima da dobiju pomoć u hrani za praznike. Tada se kaže videlo i da u Americi postoji razvijen filantropski sistem.

"Ovakav sistem je omogućio da se na povećanu potrebu za pomoći u vreme pandmeije brzo odreaguje. Kad je reč u Srbiji ponosan sam što je Vlada SAD postala parnter Koalicije za davanje u ovoj važnoj inicijativi da se manje hrane baca i da bude lakše pokloniti je", naveo je Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji. 

Obeležavanje Nacionalnog davanja, smatra ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčeviću, ukazuje da smo kao društvo postali svesni značaja solidarnosti i međusobne pomoći.

"Mudri i iskusni ljudi su rekli da nam život pruža onoliko koliko smo mi spremni da pružimo drugima i da je bogat samo onaj čovek koji može i želi da pomogne drugima. Upravo na tim principima stvaramo jedno bolje, humano i solidarno društvo", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Donatorima, korporacijama, medijskim kućama i drugim partnerima uručene su zahvalnice za promociju filantropije i učešće u kampanji donacije hrane. Nacionalni dan davanja je prvi put obeležen 9. oktobra 2018. godine na dan rođenja velikog srpskog naučnika i filantropa Mihajla Pupina.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво