Читај ми!

Gde smo na putu do novog Ustava

Na Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta održava se savetovanje ALUMNI kluba Pravosudne akademije. Jedna od glavnih tema savetovanja su promene Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa.

Peto redovno godišnje savetovanje ALUMNI Kluba okupilo je na Srebrnom jezeru sudije i tužioce koji su završili Pravosudnu akademiju.

Razgovaralo se o gorućim pitanjima iz oblasti pravosuđa, a jedno od njih tiče se promene Ustava Republike Srbije.

"Mi se nalazimo negde na pola puta do novog Ustava, i zato su ove debate važne, jer ćemo na njima možda iskristalisati neka mišljenja, i doći možda do nekih ideja koje će biti i ugrađene u novi Ustav Republike Srbije", kaže Siniša Trifunović, predsednik ALUMNI kluba Pravosudne akademije .

Nacrt Akta o promeni Ustava Skupština Srbije uputila je Venecijanskoj komisiji. Amandmani u ovom dokumentu treba da omoguće veće garancije nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti pravosuđa, kažu njegovi tvorci.

"Konkretno, nas u narednom periodu očekuje plenarna sednica Venecijanske komisije, 15. oktobra, na kojoj ćemo mi dobiti mišljenje o nacrtu Akta o promeni Ustava, odnosno ovim ustavnim amandmanima. Nije reč o nečem što je naše nadanje, već očekujemo na osnovu određenih činjenica, kontakata sa Venecijanskom komisijom, sastanaka, da to mišljenje generalno bude vrlo pozitivno. Naravno, očekujemo i određene sugestije", kaže prof. dr Vladan Petrov, sudija Ustavnog suda, član Venecijanske komisije.

Osim o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, na savetovanju ALUMNI kluba Pravosudne akademije, bilo je reči i o nužnosti izmene Zakona o parničnom postupku, kao o o aktuelnim primerima iz sudske prakse.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се