Читај ми!

Ivan Karl: Sajma knjiga možda ne bude do sledeće jeseni, planiramo otvaranje Muzeja Festa

Udruženje izdavača knjiga zaključilo je da ne postoje uslovi za održavanje 65. Sajma knjiga. Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl kaže za RTS da će se sačekati sa poboljšanjem epidemijske situacije, što ne isključuje da se događaj koji slavi knjigu održi tek naredne jeseni.

Ivan Karl ističe da je odluka da se sajam odloži epilog višemesečnih razgovora kako i na koji način održati Sajam knjiga.

Navodi da su krajem juna Odbor i menadžment Sajma knjiga, kao i grad Beograd predložili da se tradicionalna priredba pisane reči održi početkom septembra, što je, kako kaže, bilo ispravno imajući u vidu tadašnju epidemijsku sliku.

Međutim, kako podseća, izdavači su se predomisli i zatražili da se temin održavnja sajma pomeri za uobičajeni, krajem oktobra, navodeći i probleme koji ih tište duži niz godina.

Karl napominje, u međuvremenu, u Odbor sajma primljeno troje članova iz redova izdavača, a gradske vlasti su pristale da subvenionišu izlagački prostor do 50 odsto troškova.

"Imajući u vidu pogrošanje epidemijske situacije, bili smo spremni da se sajam održi uz uslov da posetici budu vakcinisani, da su preležali kovid u proteklih šest meseci ili da imaju negativan nalaz testa", kaže Karl.

Karl je ukazao da je predloženo je i da se postavi punkt za vakcinaciju i da se svakome ko je primi, omogući besplatan ulaz u sajamske hale.

I pored sveg toga, stav izdavača je bio da se manifestacija odloži, konstatuje Karl.

Govoreći o mogućnosti da se održi neki mini-sajam, gradski sekretar za kulturu je podsetio da je prošle godine već održano nešto slično pod nazivom "Knjiga na trgu", ali da je smatra da ipak treba sačekati poboljšanje epidemijske situacije, pa makar to bilo tek naredne jeseni.

Sa druge strane, Karl napominje da će uprkos odlaganju sajma, oktobarska kulturna ponuda u Beogradu biti bogata.

Tokom Dana oslobođenja (20. oktobar oslobođenje u Drugom svetskom ratu, 1. novembar u Prvom), Karl kaže da će biti dosta dešavanja na otvorenom, defilea, predstava, filmova, poput remasterizovane verzije "Otpisanih" i premijere dokumentarnog filma o nekadašnjem gradonačelniku Beograda Branku Pešiću.

Podsetio je i na Džez festval koji će trajati od 26. do 31. oktobra.

Bemus opet u novembru

Karl navodi da će se Beogradske muzičke svačanosti (Bemus), kao i prošle godine, održati u novembru, dodajući da očekuje da će to ostati stalni termin te manifestacije.

Prema njegovim rečima, pokrenuta je inicijtava da za osnivanje Muzej Festa, povodom 50. izdanja tog filmskog festivala koje je planirano za 25. februar naredne godine.

"Ukoliko se muzej ipak ne otvori do početka predstojećeg Festa, očekujemo da sve bude gotovo do narednog", zaključuje gradski sekretar za kulturu.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи