Читај ми!

Patrijarh Porfirije uručio Miloradu Vučeliću orden Svetog Save

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uručio je orden Svetog Save drugog reda glavnom i odgovornom uredniku "Večernjih novosti" Miloradu Vučeliću, saopštila je Informativna služba SPC.

U odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda, koja je pročitana tom prilikom, navodi se da se, na predlog patrijarha Porfirija Miloradu Vučeliću, glavnom i odgovornom uredniku Večernjih novosti, dodeljuje visoko odlikovanje Srpske Pravoslavne Crkve, orden Svetog Save drugog reda, za višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina, navodi se na sajtu SPC.

Patrijarh je istakao da je Vučelić odlikovan zbog ''svega što je tokom više decenija činio za Crkvu, a pre svega, jer je, kako je istakao, otvorio vrata i dao prostora Crkvi da izađe iz svojevrsnog getoa u odnosu na javnost u našoj zemlji, ali i u odnosu na javnost izvan granica naše zemlje''. 

Prema rečima patrijarha Milorad Vučelić je mnogo decenija kao direktor Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu, a onda i direktor nacionalne televizije u Beogradu, otvorio vrata i trudio se da oni iz Crkve imaju apsolutno sve mogućnosti da sa malih ekrana govore o svojoj veri i podsetio da je Vučelić u saradnji sa episkopom bačkim Irinejem organizovao serijal ''Bukvar pravoslavlja'' i tako omogućio Crkvi da, kako je rekao, sama o sebi svedoči, kao i da novine na čijem je čelu danas daju mogućnost da Crkva svedoči o sebi i kaže koji je njen sistem vrednosti, kao i da taj sistem vrednosti stavi na ravan poređenja sa drugim sistemima vrednosti.

Vučelić je zahvalio na priznanju i naglasio da je čast primiti orden koji nosi ime srpskog princa, monaha, diplomate, pisca i državnika Rastka Nemanjića, Svetog Save.

"Mi, baštinici svetosavlja, usvojili smo gotovo potpuno Savin duhovni kodeks i učinili ga, ponekad i bez znanja i svesti, svojim nacionalnim, identitetskim i, pre svega, etičkim kodeksom. Zapanjujuće su sličnosti i moguće paralele Savinog vremena i muka srpske srednjovekovne države sa našim savremenim rešenjima i raskršćima u ovom trenutku sudbinski važnim za srpski narod i njegovu budućnost", rekao je Vučelić.

Naglasio je da je odlikovanje velika dužnost i velika čast.

''Svi mi u životu i radu delamo i nastupamo sa ramena naših predaka, ali i podržani ramenima naših savremenika'', rekao je Vučelić.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво