Читај ми!

Odobrena sredstva za lečenje 13 obolelih od cistične fibroze

Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbedio je finansijska sredstva za inovativnu terapiju za lečenje 13 obolelih od cistične fibroze, posle postupka kontrole zakonitosti i pravilnosti rada te zdravstvene ustanove, koji je Zaštitnik građana pokrenuo sredinom juna.

Sredstva su obezbeđenja za lečenje devetoro dece i četiri odrasla pacijenta, kaže se u saopštenju Zaštitnika građana.

Dodaje se da je Zaštitnik građana na osnovu pritužbi građana, pokrenuo postupak kontrole rada RFZO sa zahtevom da ga obavesti o mogućnosti da se lek "Trikafta" obezbedi kao terapija deci oboleloj od cistične fibroze iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Posle uvida u izveštaj kontrolisanog organa, Zaštitnik građana je utvrdio da taj lek nije registrovan u Srbiji, a da Komisija RFZO za lečenje retkih bolesti na osnovu uvida u dostavljenu potpunu dokumentaciju nadležne zdravstvene ustanove, prema aktu Vlade Srbije, donosi odluku o lečenju osiguranih lica obolelih od retkih bolesti lekovima za lečenje retke bolesti iz sredstava republičkog budžeta.

Zaštitnik građana je utvrdio da je RFZO obezbedio određena finansijska sredstva za izuzetno skupu inovativnu terapiju za lečenje obolelih od cistične fibroze i da su imenovani članovi Komisije RFZO koji se bave lečenjem cistične fibroze.

Komisija je krajem avgusta, u skladu sa finansijskim sredstvima kojima trenutno raspolaže, odobrila početak lečenja devetoro dece i četiri odrasla pacijenta koji boluju od cistične fibroze lekovima "Kaftrio+Kalydeco", pokrenula postupak javne nabavke tih lekova i o ovim odlukama obavestila zdravstvene ustanove u kojima se leče pacijenti kojima je odobrena terapija, zaključuje se u saopštenju Zaštitnika građana.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи