Читај ми!

Knjiga solidarnosti RTS-a oprema školske biblioteke 49 godina

Najstarija programska akcije Radio-televizije Srbije, tačnije Radio Beograda, "Knjiga solidarnosti" danas puni 49 godina od početka delovanja.

Decenijama slušaoci i gledaoci radija i televizije donatori su akcije "Knjiga solidarnosti" koja za cilj ima opremanje škola i školskih bibiloteka širom naše zemlje. Od osnivanja 6. oktobra 1972. godine "Knjiga solidarnosti" je jedinstvena aktivnost naše medijske kuće koja ima humaniratnu, kulturnu i prosvetiteljsku misiju i stiže svuda tamo gde se govori, čita i piše na srpskom jeziku.

Tokom protekle školske godine, koja je obeležena aktuelnom epidemiološkom situacijom, tim koji realizuje Akciju na čelu sa urednikom Mihailom Šćepanovićem opremio je 3 biblioteke u školama u Srbiji i novoosnovani centar za Decu obolelu od raka u saradnji sa NURDOR-om na Fruškoj gori u saradnji sa Tamarom u akciji. Uručeno je preko 1500 knjiga.

Ove školske godine u planu su akcije posvećene školama u manjim seoskim sredinama i sa manjim brojem učenika imajući u vidu trenutnu situaciju vezanu za Kovid. Broj akcija takođe je i ovog puta uslovljen epidemiloškom situacijom u zemlji.

Učešće u programima "Knjiga solidarnosti" za ovih gotovo pet decenija uzeli su najuglednija imena iz svih oblasti kulturnog, prosvetnog i umetničkog stvaralaštva. Zahvaljujući našim slušaocima, gledaocima i čitaocima i RTS Izdavaštvu sakupljeno je i podeljeno je oko tri miliona knjiga, ali i mnogo školskog pribora, tehničkih pomala i sportskih rekvizita, koje su darivali brojni građani, ali i izdavači, institucije, biblioteke, škole i organizacije.

Zahvaljujući svima njima do sada je osnovano (ili dopunjeno) 1500 varoških, seoskih i školskih biblioteka i otvoreno 37 knjižnica u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Obnovljene su i dopunjene biblioteke u srpskim manastirima: Studenica, Mileševa, Đurđevi stupovi, Banjska, Kalenić, Kumanica i Lipanj, a više od 2000 odabranih naslova stiglo je u Hilandar i njegov metoh Kakovo.

"Knjiga solidarnosti" je nagrađena Zlatnim i Srebrnim dukatom Vukove zadužbine, plaketom "Podvig godine" Večernjih novosti i mnogim drugim priznanjima, čiju krunu predstavlja Vukova nagrada Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Urednik Mihailo Šćepanović nagrađne je zlatnom značkom KPZ Srbije.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво