Читај ми!

Pustoš prekrila Radan – sve više praznih kuća, malobrojnim meštanima nema ko da pokuca na vrata

Put koji bi trebalo da poveže Jablanički i Toplički okrug biće izgrađen preko Radan planine. Tako će taj park prirode i turističke destinacije sa obe strane Radana postati dostupniji, ali pre svega biće olakšan život u selima u kojima su, nažalost, ostali samo stari.

Pustoš je prekrila Radan. Na sve strane zakatančene kapije, napuštene kuće i okućnice. Ljudski glas postao je ovde prava retkost. U Ivanju tek petnaestak stanovnika, starih i samih. Da nije Zorice Arsić ne bi imao ko da im pokuca na vrata.

Vericu Draganović su 83 godine i bolest vezali za postelju. Na sreću, sin se vratio iz Niša da brine o njoj. Često svrati nekadašnja medicinska sestra koja se od merača pritiska i lekova na Radanu ne odvaja.

"Znači mi puno. Izmeri pritisak, šećer izmeri", kaže Verica.

Zvonko Draganović, Veričin sin, kaže da nemaju ni osnovne uslove za život.

"Nemamo organizovan međugradski saobraćaj, nemamo ambulantu, često nedostaje struja", ističe Zvonko i dodaje da je još teže kada je čovek sam, jer je nepodnošljivo za život.

Zato Milan Ratković sa suprugom dedovinu napušta pre prvog snega. Kaže, nemaju Zoričinu hrabrost.

"Nema prodavnica, ja moram ili utorkom da idem u Bojnik na pijacu, petkom u Lebane na pijac. Bojnik je 19 kilometara, Lebane je 25 kilometara. Znači da moram stalno da nabavljam i u zamrzivaču hleb i sve ostalo da čuvam", kaže Milan Ratković.

Potpuno sama u planini već 20 godina. Okružena tišinom svakoga dočeka i ugosti, i brine o malobrojnim komšijama. Doduše najbliži su na četiri kilometra od nje.

"Joj, zima mi je mnogo teška, ruku na srce ide zima, pomalo se plašim. Bude nekad neprohodno, zime su ovde hladne i duge i nije lako. Niko ne brine za ova planinska sela, problem imamo sa strujom. EPS godinama ne ulaže u ove krajeve, zimus smo skoro mesec dana bili bez struje", ističe Zorica Arsić.

Ulaganja su u najavi, ali u putnu infrastrukturu. Povezivanje Caričinog grada i Prolom banje moglo bi da bude šansa za oživljavanje ovih sela.

"Najave su bile na početku da to bude sa izgradnjom auto-puta od Niša preko Prokuplja do Prištine i ja očekujem da će to da se desi paralelno baš sa početkom tih radova", poručuje Nebojša Nenadović, predsednik Opštine Bojnik.

Sela sa obe strane Radana dele istu sudbinu. Poslednji je čas da se slika promeni.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи