Читај ми!

Otvorena Umetnička ambasada Srbije u Sloveniji, povezivanje vinske i umetničke diplomatije

Svojevrsni turističko-poslovni punkt Srbije u Sloveniji, Umetnička ambasada Srbije otovorena je u Goriškim brdima u Sloveniji.

Umetnička Ambasada je otvorena u vili jednog od najpoznatijih slovenačkih vinara, Marjana Simčiča, i predstavlja jedno od najočuvanijih i najreprezentativnijih renesansnih zdanja u Sloveniji, a sam Simčič proglašen je za umetničkog ambasadora Srbije u Sloveniji.

Predsednik Aleksandar Vučić, koji je prisustvao otvaranju rekao da je srećan što učestvuje u ovom činu i da se ta, novoosnovana institucija pridružuje ambasadama iz još 16 zemalja, koje je iznedrila ideja da se umetnička dipomatija poveže sa vinskom.

"Nije lako pronaći viši nivo i stepen umetničke slobode i izraza od pravljenja dobrog vina. Još sam srećniji što se ambasada smestila u vinariju izvanrednog vinara Marjana Simčiča. Njegova odluka da otvori svoju vinariju za srpsku umetnost govori o poštovanju koje on i Goriška brda imaju prema Srbiji, ali i poštovanje Srbije za Gorška brda i Sloveniju", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da uveren da će srpski umetnici ambasadu koristiti da se predstave Sloveniji, da ćemo jedni druge da posećujemo, jedni od drugih da učimo, da se poštujemo i volimo.

"Ideja da svaka vinarija na Goriškim brdima bude dom po jedne umetničke ambasade do danas je dala pravi vinsko-umetnički diplomatski kor", naglasio je Vučić.

Dodao je da je Srbija veoma zadovoljna dobrim bilateralnim odnosima sa Slovenijom, posebno na ekonomskom planu i da je Slovenija jedna od najžnačjanijih trgovinskih partnera naše zemlje.

"Uveren sam da ekonomska saradnja može biti još bolja i veća, a ovo je jedan od načina da spajamo naše duše i prijateljstva, i pokazujemo koliko nam je stalo, i nama do vas i vama do nas. Svaku reč na slovenačkom večeras sam razumeo, verovatno zato što često dolazim u Sloveniju, i mnogo vremena provodim u vašoj zemlji i Goriškim brdima. Srbija je za vas druga kuća, kao što Goriška brda doživljavamo kao svoju drugu kuću", poručio je Vučić.

Umetnička Ambasada Srbije otvorena je u okviru projekta koji je pokrenula organizacija "Art circle", a 17. je po redu koja je otvorena u vinarijama Goriških brda.

Planirano je da od 10. do 17. oktobra umetnici iz Srbije oslikaju prostor vile u bojama i simbolima naše zemlje.

Simičič: Trudiću se da povežem umetnike dve zemlje

Na ceremoniji otvaranja Simičič je rekao da mu je čast što je umetnički ambasador Srbije i poručio da će se on i njegova porodica potruditi da, kroz vino, povežu umetnike iz Srbije i Slovenije.

"Želimo da stvaraju u našim lepim Goriškim brdima, da ponesu lepe uspomene odavde i da stvaralštvom ojačaju veze nase dve zemlje", naveo je Simčič.

Umetnički direktor projekta "Art serkl" Klenem Brun čestitao je na otvaranju Umetničke Ambasade Srbije u Sloveniji i poručio da su umetnici iz Srbije i drugih krajeva dobrodošli da stvaraju u Goriškim brdima.

Predsednik Vučić i Simčič su na kraju ceremonije simbolnično otkrili tablu Umetničke ambasade.

Otvaranju Umetničke Ambasade u Goriškim brdima prisustvovali su i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković.

U umetničkom delu programa nastupio je tenor Dejan Maksimilijan Vrbančić i glumica Milena Župančič, koja je čitala odlomke iz dela Ive Andrića i Miloša Crnjanskog, u kojima su pisali o vinu.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво