Читај ми!

Dačić: Važno da deca i mladi mogu da izraze svoje mišljenje

Veoma je važno omogućiti deci da izražavaju svoje mišljenje i dopustiti im da odlučuju o stvarima koje se tiču njih, a sve kako bi deca i mladi postali "vidljiviji" u društvu, poručio je predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Dačić je otvario sednicu Učeničkih parlamenta na temu "Za svako dete - važnost vršnjačke podrške u ostvarivanju prava deteta" u Skupštini Srbije, koja se održava u okviru Dečje nedelje, manifestacije čiji je cilj poboljšanje položaja dece u Srbiji.

Dačić je u obraćanju predstavnicima đačkih parlamenta iz različitih gradova rekao da Skupština Srbije želi da ukaže na značaj učeničkih parlamenata i doprinese njihovom jačanju, kao obliku učešća dece u donošenju odluka.

"Ovo je prilika da deca iz svog ugla ukažu na značaj koji pridaju ovoj temi, da razmene iskustva, predstave izazove i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju", rekao je Dačić.

Predsednik parlamenta je ukazao i da je vršnjačka podrška važna za socijalni i emocionalni razvoj dece i mladih, kao i da njenim prihvatanjem mladi stiču veće samopouzdanje, osećaj odgovornosti, aktivno slušanje, empatiju i komunikacione veštine.

"Vršnjačka podrška doprinosi stvaranju pozitivnog školskog okruženja i podsticajne atmosfere, jer učenici koji pružaju vršnjačku podršku neprocenjiva su podrška učenicima koji imaju malo prijatelja ili ih uopšte nemaju", naveo je Dačić.

On je ukazao i na probleme vršnjačkog nasilja i značaj podrške deci koja su deo ranjivih grupa, navodeći da mora da se stvara "pozitivna klima" u kojoj se različitosti prihvataju i poštuju.

Naveo je da je vršnjačka podrška potrebna i kada je reč o nastavi na daljinu, sticanju digitalnih znanja kao i korišćenju digitalnih tehnologija.

"Mislim da je važno da se na ovom skupu, svi zajedno, složimo da je vršnjačka podrška izuzetno važna za ostvarivanje prava deteta, kao i učešće mladih u društvenom životu", rekao je Dačić u parlamentu.

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić rekla je da deca moraju da budu svesna da imaju pravo da slobodno izražavaju mišljenje i da je to njihova obaveza u društvu.

"Reći svoje mišljenje je pravo i obaveza. Način na koji se danas borite za sebe i svoje vršnjake je pravi put da jednog dana izrastete u ljude koji će se boriti za dobrobit društva i države", rekla je Čamagić.

Dečja nedelja se ove godine od 4. do 10. oktobra proslavlja pod sloganom "Dete je dete da ga volite i razumete", a pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи