Читај ми!

Talenti decenijama čekaju na bolje uslove studija, kad kreće izgradnja novih akademskih objekata

U Jugoslovenskoj kinoteci nesvakidašnji performans, studentska izložba i koncert povodom raspisivanja konkursa za izradu idejnih rešenja za izgradnju novih objekata fakulteta muzičke i primenjenih umetnosti. Na bolje uslove studija talenti čekaju decenijama.

Zgradu Fakulteta primenjenih umetnosti davno je trebalo rekonstruisati, a Fakultet muzičke umetnosti je u sadašnjem prostoru privremeno 84 godine. Sa novom zgradom stići će i novi programi. Tako će i umetnička igra dobiti master program.

Konstantin Kostjukov kaže da ga to raduje. "Smatram da to jako fali našem gradu zato što već u regionu postoje takve akademije. Mi već možda malo i kasnimo, ali mislim da je i pravi i poslednji trenutak da to zaživi", naveo je Kostjukov.

Ljiljana Nestorovska,  dekanka FMU, kaže da su to talentovana deca, ima ih oko hiljadu i da svi oni žele da ostanu ovde da se školuju u Srbiji, žele bolje uslove za rad.

Posebnost jedne zemlje čine i ideje i kreativnost. Zato je važno, poručuje predsednica Vlade, da se ulaže u kulturu i obrazovanje.

"Izvesno je da ćemo vrlo brzo ući u izgradnju novih zgrada FPU i FMU dok će postojeći objekat Fakulteta likovnih umetnosti biti rekonstruisan i dograđen. Izgradnja i rekonstrukcija umetničkih fakulteta je deo većih ulaganja u izgradnju i obnovu naših fakulteta širom Srbije", naveo je ministar Branko Ružić.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da u 21. veku, veku digitalizacije, 4. i 5. industrijske revolucije, modernih i savremenih tehnologija, veštačke inteligencije, skoro sve što može da bude automatizovano, biće automatizovano.

"Ono što nikada neće moći da bude automatizovano je kultura, kreativnost. I to je ono što će dati jednoj zemlji komparativnu prednost", kaže Brnabićeva.

Na pripremi ovih projekata radi se više od dve godine, a izgradnja bi mogla da počne krajem 2022.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво