Читај ми!

Da li će porodica iz Gospođinaca posle 22 godine života u hladnjači ovu zimu dočekati u kući

Humanitarna organizacija "Put, istina, život" iz Žablja organizovala je prikupljanje pomoći za petočlanu porodicu Ralić Stojanović iz Gospođinaca, kako bi narednu zimu dočekali u kući, jer sada žive u adaptiranoj kamionskoj hladnjači.

Na salašu 96 kod Gospođinaca, Mihajlo i Suzana prepravili napuštenu kamionsku hladnjaču u privremeni smeštaj, i ostali u njoj 22 godine. Sin Nikola se i rodio u takvim uslovima. Ovih dana hoda u čarapama, jer odgovarajuću obuću nema ko da mu pokloni.

"Nemam ništa da obujem zato što mi je jako široka noga. Broj mi je 45, može i 46. Može bilo koji broj, samo da je šira", kaže Nikola Stojanović.

Nikola je završio školu za pekara, a stariji brat Ratko za stolara. Nadaju se poslu u struci i pomažu mlađem bratu Draganu koji ide u osmi razred. Dvanaestogodišnja sestra je u hraniteljskoj porodici.

"Zimi je jako teško. Imamo mi to, imamo šporet unutra, ali što puši sve to, pa ne možemo da ložimo. Pa se skupimo tako, pokrijemo se ćebadima, jorganima, da nam ne bude zima. Ali to je sve slabo", ističe Ratko Ralić.

"Prokišnjava, kiša pada. Deca se tresu. Zima. Tu se smrzne i voda i hrana. Deca to posle piju ledeno. Deca budu posle svi bolesni", navodi majka Suzana Stojanović.

Humanitarna organizacija "Put, istina, život" iz Žablja pokrenula je akciju prikupljanja novčane pomoći za kupovinu kuće na selu ovoj porodici.

"Želja nam je da nađemo kuću bilo gde. Bilo to da je stara, potrudićemo se da je renoviramo. Bilo kakva da je kuća, opet ćemo je rešiti da bude prijatan dom za stanovanje i sigurno mesto za ovu porodicu", naveo je Mile Jovanović iz Humanitarne organizacije "Put, istina, život".

Otac Mihajlo ove jeseni radi kao čobanin u susednom Čurugu, a ostali članovi porodice povremeno zarađuju radom u poljoprivredi, što je sve jedva dovoljno da se prehrane.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се