Читај ми!

Nastava na fakultetima po kombinovanom modelu - teorija onlajn, vežbe uživo

Za studente je i zvanično počela nova akademska godina. Na svim fakultetima nastava će biti po kombinovanom modelu, a pojedini su otvorili i punktove za vakcinaciju. Neki su prve časove dočekali podeljeni u manje grupe, dok je nekima i prvi susret sa profesorima bio onlajn.

Studenti su podeljenog mišljenja što se tiče nastave po kombinovanom modelu.

"Malo mi je krivo što je onlajn, ali očekujem da će sve biti kako treba da bude", navodi jedan od anketiranih studenata dok njegov kolega odgovara da mu ona odgovara.

"Potrebno je jednostavno odmoriti se i od naših kući i od ljudi sa fakulteta tako da mi je baš drago ako bude kombinovana".

Već druga generacija brucoša nastavu će imati po kombinovanom modelu, uz poštovanje protivepidemijskih mera.

"Nastavu ćemo organizovati putem zum aplikacije zato što se radi o masovnom fakultetu, i kako bismo omogućili našim studentima da savladaju predviđeno gradivo", navodi prof. Tadija Đukić, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Prof. Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, objašnjava da je nastava na tom fakultetu organizovana tako da će se odvijati delom uživo, zato što priroda profesije nalaže direktan kontakt sa samim studentima na praktičnoj nastavi, a deo nastave će se održavati onlajn.

Nastava uživo najvažnija za brucoše 

Brucoši će što je moguće duže predavanja slušati na fakultetima.

"Oni će imati prednost zato što oni nisu ni upoznali fakultet. Uopšte neće steći ni osnovne predstave o tom kvantumu znanja na fakultetu. Mislm da na njima treba najviše da radimo", navodi prof. Dejan Matić, rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Ministarstvo prosvete preporučilo je svim visokoškolskim ustanovama da omoguće uplatu školarine u više rata, da se studentima završnih godina osnovnih studija omogući upis do 90 bodova, kao i da se rok za upis na master studije produži za dve nedelje, a upis na doktorske studije za mesec dana.

"Slična situacija je bila i prethodne godine, preko 70 odsto dekana je po istraživanju prihvatilo preporuke, što smatramo dosta pozitivnim i zato mislim da ćemo i u ovu školsku godinu ući sa pozitivnim odgovorima dekana", navodi Margareta Smiljanić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije.

Na visokoškolskim ustanovama u Srbiji školuje se 230.000 akademaca.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво