Читај ми!

Dan starih – oko 200.000 nema penziju, a skoro 40 odsto prima manje od 20.000 dinara

Sve nas je manje i sve smo stariji. Svaki peti stanovnik Srbije ima više od 65 godina. Međunarodni dan starijih ove godina posvećen je njihovom digitalnom opismenjavanju, a iz Srbije je krenula i svetska kampanja UN-a "Zaustavimo diskriminaciju nad starima".

Gazi već devetu deceniju, ali svakodnevno otvara vrata domova svojih vršnjaka, ponekad i mlađih od sebe, onih koji nemaju na koga da se oslone. Danici Šmic jednoj od najstarijih volonterki Crvenog krsta, pomoć još nije potrebna.

"Zahvalna sam da mogu još da se krećem, to mi je navika i želim tako da nastavim i u narednim danima. Želim svima da poručim, naročito mojoj generaciji i osobama trećeg doba da se što više kreću, da izlaze, da budu aktivne jer kretanje može da zameni mnoge lekova, a ne postoji lek koji može da zameni kretanje", navodi Danica Šmic.

Diskriminacija, usamljenost, zanemarivanje, siromaštvo stari su problemi. Novo vreme donelo im je nove. Nesnalaženje u digitalnom svetu dodatno im otežava život.

"Najbitnije je voditi računa da ti programi obuke budu prilagođeni najstarijim sugrađanima. Nema ništa gore nego povrediti dodatno njihovo dostojanstvo neadekvatnom obukom, pa da se čovek oseti poniženim, jer različite su naše sposobnosti i pristup edukaciji u različitim dobima", navodi Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Kvalitetniji život zahteva i bolji standard. Oko 200.000 starih nema penziju, a skoro 40 odsto penzionera prima manje od 20.000 dinara.

"Stvoreni su uslovi za povećanje penzija i sada imamo stabilan i održiv porast za dva do tri odsto. Takođe u prethodnom periodu posebna pažnja je bila na kategorijama penzionera koji imaju najniže penzije kojima se isplaćuju posebni dodaci na penzije. U prvoj polovini naredne godine se planira isplata od 20.000 dinara što je najveća isplata jednokratne pomoći ikad", navodi Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pandemija je bila svojevrstan ispit solidarnosti prema starima. Kažu da smo ga položili. O potrebama starih mislilo se i prilikom ulaganja u zdravstvo, u banje, domove za stare. O tome će morati još više da se razmišlja, s obzirom na prognoze da dolazi vreme kada će biti više starijih nego dece.

"Naši životi i životi naših potomaka neminovno će biti više okrenuti pažnji prema starijim što ne bi smelo da se svede na njihove zdravstvene i socijalne potrebe. Mi smo više nego ranije dužni da prilagodimo i svoje vreme i svoj stil života potrebama naših starijih jer oni to i zaslužuju i očekuju od nas", navodi Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije.

Poseban problem je nasilje nad starima. Nije ga lako prepoznati, a oni trpe i ćute. Australijski film "Otvori oči" deo je globalne kampanje. Emitovaće se tokom oktobra u poštama Srbije, kao poziv svima da stanemo na put nasilju nad starima.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво