Читај ми!

Medijacija uz prisustvo trgovaca – novo zakonsko rešenje za sporove potrošača i prodavaca

Pisan u skladu sa evropskim standardima, novi Zakon o zaštiti potrošača u tom pogledu ne razlikuje se od prethodnog. Proveravamo koliko će, međutim uspeti da ispravi glavni nedostatak - postojanje mehanizama za njegovo sprovođenje i da nas dovede do otvaranja poglavlja 28.

Retki su oni koji se bar jednom nisu suočili sa lošim proizvodom ili uslugom i da nisu uspeli da ostvare reklamaciju ili im je to teško pošlo za rukom.

S obzirom na to da potrošački spor u praksi gotovo nije funcionisao, novi Zakon o zaštiti potrošača uvodi medijaciju uz obavezno prisustvo trgovca.

To podrazumeva dobru volju svih strana da se problem reši, zbog čega su stručnjaci skeptični.

"Trgovci kada su obavezani da tako nešto čine, oni to svode na formalističko postupanje i po pravilu traže razlog za odbijanje zahteva potrošača. Naša neka rezerva je vezana da će slična situacija biti i sa učešćem trgovaca u ovom vansudskom rešavanju sporova", ističe Dušan Protić, programski direktor za unutrašnje tržište i konkurentnost CEP .

Radna grupa ispred Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 28 smatra da bi bolje rešenje bilo uvođenje potrošačkog ombudsmana, koji bi imao moć da donese odluku obavezujuću za sve u postupku.

Zbog toga su uvereni da će u narednom periodu doći do dodatnog jačanja institucionalnog mehanizma.

"U skladu sa zakonima o zaštiti potrošača i posebno međunarodnom i evropskom regulativom koju moramo primenjivati jer smo ih prihvatili kroz sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, može se direktno primenjivati, i da ne govorim o delu odredaba iz sporazuma o smernicama o zaštiti potrošača", napominje Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.

Novi Zakon stupio je na snagu a primena će početi krajem godine.

Izuzetak su upravo odredbe o vansudskom rešavanju sporova, za šta je dato šest meseci od dana stupanja na snagu zakona kako bi se svi učesnici pripremili.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво