Reakcije na izbor patrijarha

Novoizabrani patrijarh SPC vladika Irinej niški sklon dijalogu sa drugim verskim zajednicama, dostojan naslednik patrijarha Pavla, poznaje društvenu stvarnost, a njegov odnos sa vlastima je korektan, navodi se u reakcijama povodom izbora.

Novoizabrani srpski patrijarh Irinej niški je odgovoran, trezven i veoma rečit čovek, razumljiv za široke narodne mase, skroman i, kao takav, pravi naslednik patrijarha Pavla, rekao je profesor Bogoslovskog fakulteta u penziji Dimitrije Kalezić.

Izbor vladike Irineja je "prava stvar", smatra Kalezić, ističući da je vladika niški izrazito logičan, pismen i rečit čovek, a njegov nastup biće potpuno prihvatljiv za narod.

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić čestitao je izbor Irineja niškog za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, sa uverenjem da će nastaviti dobru saradnju sa svim crkvama i verskim zajednicama u Srbiji.

"Očekujem da će on u ovom trenutku, dosta delikatnom uopšte za ovaj prostor, na najbolji mogući način voditi crkvu", rekao je Zilkić.

Reis je istako da vidi dobre odnose SPC sa Islamskom zajednicom. "Ubeđen sam da ćemo nastaviti dobru saradnju koju smo imali i nadam se da će imati potpunu podršku svih onih koji su ga izabrali", poručio je Zilkić.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić čestitao je Irineju niškom, Srpskoj pravoslavoj crkvi, sveštenstvu i vernicima izbor 45. patrijarha.

Zukorlić smatra da je novi patrijarh u prednosti jer nije bio među pominjanim kandidatima i da predstavlja nekoga ko može da objedini sva sremljenja unutar SPC.

"Pred novim patrijarhom su brojni izazovi. Mislim da će biti jako važno da novi poglavar SPC nađe pravu meru odnosa sa državom, odnosa sa ostalim crkvama i verskim zajednicama", rekao je Zukorlić.

Izbor Irineja dobro rešenje

Verski analitičar Živica Tucić izjavio je da je dobro što je poglavar SPC brzo izabran. Tucić je istakao da je novoizabrani patrijah umeren, obrazovan, smiren i čovek dijaloga u crkvi i društvu. Njegov izbor je veoma dobro rešenje za SPC.

"Koliko mi je poznato, on je izuzetno otvoren za ekumenski dijalog i prema svim segmentima našeg društva, prema državi i svim društvenim institucijama, on ima jedan otvoren i realan odnos. Patrijah Irinej dobro poznaje društvenu stvarnost i njegov odnos prema vlastima je korektan", istako je Tucić.

Iako smatran tradicionalistom, novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve sklon je dijalogu sa ostalim verskim zajednicama, ocenila je sociolog religije Danijela Gavrilović.

"Čini mi se da je Irinej diplomata. Njegov izbor je dobar za način obeležavanja jubileja Milanskog edikta 2013. godine. Taj događaj može biti dobar povod za dijalog hrišćanskih zajednica", rekla je Gavrilović.

Garancija da će SPC slediti Hristova načela

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je da dosadašnji rad novog patrijarha SPC Irineja i njegove duhovne vrline predstvaljaju garanciju da će crkva slediti Hirstova načela ljubavi, sabornosti i bratstva među ljudima i narodima.

"U izboru ima i dosta i sudbinske simbolike - kruna patrijarha srpskog na glavi je episkopa niškog, a baš u Nišu rodio se imperator Konstantin, rimski car koji je prigrlio Isusa Hrista i pridružio se dotada progonjenom i progonjenima u njegovom carstvu", rekao je Drašković.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da će poštovati svaku odluku Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve i budućeg srpskog patrijarha iako, kao i svaki drugi građanin, ima mišljenje o tome ko bi trebalo da bude novi poglavar SPC.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво