Protest akcionara “Robnih kuća Beograd”

Građani iz udruženja akcionara “Robnih kuća Beograd” okupili su se ispred zgrade Predsedništva Srbije kako bi protestovali zbog neisplaćenih dohodaka, otpremnina i sudskih presuda. Robne kuće su u nadležnosti suda ali Ministrastvo ekonomije ne odbija razgovor s radnicima, rekao državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Ni nevreme nije omelo akcionare "Robnih kuća Beograd"  iz cele Srbije da se okupe ispred Predstavništva Srbije zahtevajući isplatu otpremnina i povraćaj lično uplaćenih sredstava.

Oni će izložiti šest zahteva. Kažu da imaju dokaze da su ministri postavili stečajene upravnike.

"Radnik sa 30 godina staža je dobio u to vreme 360.000 dinara, a ako vam kažem da je plata stečajnog upravnika koji za 2 meseca primi tu platu, onda o čemu se tu radi", revoltiran je Radoje Arsenić, predstavnik udruženja akcionara Robnih kuća Beograd

"Taj crkavac koji sam zaradio, krvavo, ne mogu da ga dobijem uopšte. Od 1996. ni platu nisam dobio, niti kakvo potraživanje. Ovde sam bolestan došao da istrajem koliko mogu. Po ovakvom vremenu sam prevalio 200 kilometara i došao da se borim za ono što je zarađeno", kaže Živorad Pavlović, bivši radnik tog preduzeća.

Protesti akcionara počeli su avgusta 2006. godine i posle dve i po godine u udruženja kažu da ovog puta idu do kraja.

Robne kuće u nadležnosti suda

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je da je slučaj Robnih kuća Beograd u nadležnosti Višeg trgovinskog suda i da ne vidi razlog zašto bi predstavnici Ministarstva ponovo razgovarali sa bivšim radnicima ovog preduzeća, koji su danas protestovali.

Ćirić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da su nadležni iz Ministarstva ekonomije i Agencije za privatizaciju tokom prošle i pretprošle godine razgovarali sa predstavnicima radnika Robnih kuća Beograd.

"Napravljen je plan po kome je nakon prodaje radnicima isplaćeno oko 28 miliona evra, tako da je oko 11.000 radnika dobilo u proseku 135 evra po godini radnog staža. Završetkom stečaja i za preduzeće i za kompaniju isplaćena su potraživanja radnika na ime zaostalih zarada i kamata", rekao je Ćirić.

Ukoliko je potrebno predstavnici Ministarstva ekonomije spremni su da razgovaraju sa radnicima, rekao je Ćirić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи