Читај ми!

U Srbiji sterilitet i dalje tabu – parovi suočeni sa brojnim nepoznanicama

U Srbiji, kao i u Evropi, svaki šesti par ima problem sa začećem. Iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" Dragana Krstić za RTS kaže da je Srbija jedina država u Evropi koja finansira neograničan broj pokušaja vantelesne oplodnje za parove, sa starosnom granicom do 43. godine.

Beograd će 2. i 3. oktobra biti domaćin međunarodnog Festivala potpomognute oplodnje, ove godine pod sloganom: "Zato što je važno".

Dragana Krstić, iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo", gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, izjavila je da podatak da u Srbiji svaki šesti par ima problem sa sterilitetom se potvrđuje i kroz svakodnevnu komunikaciju članova Udruženja sa parovima.

"Statistika kaže da je 40 odsto parova pogođeno ženskim sterilitetom, 40 odsto muškim, a 20 odsto je sterilitet nepoznatog uzroka. To je statistika koja izlazi iz svih istraživanja", kaže Krstićeva.

Gošća Jutarnjeg programa dodaje da je podignut nivo lečenja steriliteta u Srbiji.

"Srbija je retka, zapravo jedina država u Evropi koja finansira neograničan broj pokušaja o trošku fonda za prvo dete, do 43. godine života", objašnjava Krstićeva, koja dodaje da fond finansira postupke i za drugo dete.

Međunarodni Festival potpomognute oplodnje je jedinstven događaj na Balkanu a i šire, gde se mogu okupiti svi parovi i pojedinci koji imaju problem sa lečenjem neplodnosti i svi stručnjaci iz ove oblasti.

Na pitanje šta znači "potpomognuta oplodnja", što je i naziv Festivala, Dragana Krstić iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" kaže da je to procedura kada se labarotorijski vrši oplodnja jajne ćelije, a reč je, zapravo, o vantelesnoj oplodnji. 

"Parovi zatečeni procedurama"

Dodaje da parovi kada se susretnu sa dijagnozom steriliteta, zatečeni su nepoznatim izrazima, procedurama koje ih čekaju na šta nisu navikli. O tome se, kaže, nedovoljno govori u javnosti. Pozvala je parove da se jave Udruženju za pomoć, kao i neophodne informacije.

Kada je reč o Festivalu, gošća Jutarnjeg programa kaže da je to ozbiljan skup lekara, koji će pružiti sve odgovore parovima, a više o Festivalu, za koji je neophodna prijava, zainteresovani mogu da pogledaju na sajtu Šansa za roditeljstvo.

Biće organizovano više od 300 besplatnih konsultacija na kojima će se ginekolozi, urolozi, hematolozi, embriolozi, endokrinolozi u potpunosti posvetiti individualnom problemu para i daće stručno mišljenje, dodaje.

"Razbijanje tabua kroz medije" 

Neplodnost je i dalje veliki tabu u Srbiji, a Dragana Krstić kaže da je jedino pričom o ovoj temi u medijima moguće tabu razbiti, kao i organizovanjem događaja, pozivanjem ljudi da kažu svoje probleme "jasno i glasno, jer to nije sramota".

Na pitanje koje su najveće dileme parova, Krstićeva kaže da je najbitnije da u pravo vreme dođu do prave informacije, da razumeju kome da se obrate i šta treba da urade.

"Postoje krajevi gde je sramota reći da postoji ovaj problem, te često ostaje zatvoren u četiri zida. Ne želimo da nas osude komšije, familija, to je ključna stvar. Zato je neophodno govoriti o ovoj temi", ukazuje Krstićeva.

Ističe da svi oni koji imaju pitanja mogu da kontaktiraju na besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju 0800/333-030.

"Najvažnije u svemu je da bude više beba", zaključuje iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" Dragana Krstić.  

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво