Читај ми!

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – počasni plotuni, defile i svečanost na Savskom trgu

Srbija i Republika Srpska obeležile su zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Centralna manifestacija održana je na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji. Ne možemo voleti druge ako najpre ne volimo svoj rod i narod, poručio je patrijarh Porfirije i dodao da "ne možeš biti svetski, a da nisi svoj". Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik naveo je da veruje da je ovo vek našeg ujedinjenja i jedinstva, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je 15. septembar dan u kojem zajedno leže i naš bol i naša slava.

Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

Širom Srbije, Republike Srpske, srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji ulice su okićene zastavama. U Beogradu će osvetljenje na istaknutim građevinama biti u bojama zastave – Most na Adi, Brankov most, Palata Albanija.

U sklopu obeležavanja Dana nacionalnog jedinstva, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su na Ušću organizovali prikaz naoružanja i vojne opreme.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić rekao je, prilikom obilaska prikaza vojne opreme na Ušću, da je ogromna razlika u opremljenosti armije danas i pre 10 godina.

"Ovo nismo mogli ni da sanjamo, helikoptere H-145, Mi-35 sve ovo, o migovima da ne govorim", rekao je Vučić.

Na današnji praznik Skupština Srbije usvojila je Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćirličkog pisma, a Narodna skupština Republike Srpske Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je i u Studentskom gradu.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво