Читај ми!

U čast Angele Merkel izložba o Srbima i Nemcima u 19. veku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon têt-a-têt sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel bio je domaćin na izložbi "Srbi i Nemci, Srbija i Nemačka u 19. veku".

Izložba obuhvata dokumenta koja odslikavaju odnose dveju zemalja i dva naroda u oblasti kulture, ekonomije i diplomatije, a deo su građe Državnog arhiva Srbije.

Nemačka kancelarka imala je priliku da vidi pisma kneza Mihaila Obrenovića ruskom generalnom konzulu u Beogradu Gerasimu Vaščenku u kojima piše o utiscima tokom boravka u Berlinu u januaru 1844. godine.

Među dokumentima na izložbi u Palati "Srbija", priređenoj u čast dolaska jednog od najmoćinijih političara današnjice, nalazila su se i pisma koja govore o boravku filologa i reformatora srpskog jezikSra Vuka Stefanovića Karadžića u Lajpcigu, gde je 1923–1824. štampao Srpske narodne pjesme.

Takođe tu su i dokumenta iz 1856. godine koja svedoče o tome da je srpski knez Alaksandar Karađorđević stipendirao školovanje srpskih vojnih pitomaca u Berlinu.

Nakon izložbe usledila je konferencija za novinare.

Nemačka kanelarka danas posle podne stigla je u dvodnevnu zvaničnu posetu u Beograd u okviru mini balkanske turneje. Ovo je njen durgi dolazak u Beograd, a sa predsednikom Vučićem do sada se sastala 16 puta.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво