Читај ми!

Ekološki protest u Beogradu "Ustanak za opstanak", Brankov most ponovo prohodan nakon blokade

U Beogradu je održan ekološki protest "Ustanak za opstanak" na kom su građani izrazili nezadovoljstvo zbog niza ekoloških problema u Srbiji. Nakon skupa organizovana je protestna šetnja. Učesnici protesta blokirali su Brankov most na oko sat i po vremena.

Učesnici protesta "Ustanak za opstanak" blokirali su Brankov most u Beogradu oko 16.30, a blokada je trajala do skoro 18 časova, kada su se učesnici protesta razišli.

Most je bio blokiran u oba smera, a u trenutku otpočinjanja blokade na mostu je bila kolona automobila i autobusa javnog prevoza, iz pravca Novog Beograda.

Zbog toga je došlo do svađa, negodovanja i čarki između vozača i učesnika protesta, javlja Fonet. Nije bilo većih incidenata, javio je Tanjugov reporter s lica mesta.

Na kraju protesta organizatori su najavili da će, ukoliko im se u roku od sedam dana ne ispune zahtevi, organizovati protest na nekom drugom mestu, ne precizirajući gde i kada, javlja Tanjug.

Građani su do Brankovog mosta stigli u protestnoj šetnji koja je krenula nakon skupa na Trgu Nikole Pašića, gde je protest počeo.

Na Trgu Nikole Pašića obratili su se brojni stručnjaci, glumci, ekološki aktivisti, a većina se osvrnula na problem izgradnje rudnika litijuma kod Loznice.

Nenad Kostić, član Srpske akademije nauka, istakao je da ne postoji zeleno rudarstvo, da su zelene samo šume i livade kojima će rudnici čije se otvaranje najavljuje učiniti da više ne budu zeleni.

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić rekao je da Rio Tinto i Rio Sava nemaju reference da se bave litijumom, već drugim metalima i istakao je da se kod nas litijum predstavlja kao belo zlato, a kineski proizvođač baterija "Kelt" već je prešao da koristi natrijum, koga ima više nego litijuma.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz ekološkog pokreta "Odbranimo reke Stare planine" rekao je da im niko nije odgovorio na zahteve iz aprila kada su protestovali u Beogradu i zato, kako je rekao, sada izlaze sa novim zahtevom, a to je da nadležni države Srbije ponište sve obaveze prema Rio Tintu.

Glumica Svetlana Bojković je istakla da ne smemo dozvoliti da se pretvorimo u deponiju i da postanemo deponija za tuđe prljave industrije, a naučni savetnik Dragana Đorđević poručila je da su nam reke sve zagađenije i među njima navela je Pek, Borsku reku, te reke oko Bosilegrada.

Okupljenima se kratko obratio i Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju i bivši gradonačelnik Šapca, i rekao da nam stalno govore da ništa ne može da se promeni, ali da on smatra da može.

Kako je rekao, mogu da se prečiste vode, da se reciklira otpad, što je, dodao je, i sam uradio. Naglasio je da je ovo ekološka borba za našu budućnost i našu decu.

Jedan od organizatora skupa rekao je na početku da će protest kasniti, jer je policija blokirala autobus sa ekološkim aktivistima iz Donjih Nedeljica. 

Iako je bilo najavljeno da će na protestu govoriti glumac Petar Božović, on se zbog bolesti nije pojavio, a Ljubivoje Ršumović je poslao pesmu posvećenu Rio Tintu, koja je pročitana učenicima protesnog skupa.

Građani su na skupu nosili transparente na kojima piše "Stara planina nije na prodaju", "Zagađivači od naroda nisu jači", "Obruč se steže", "Rio Tinto Marš sa Drine".

Saobraćaj na Trgu Nikole Pašića i okolnim ulicama bio je obustavljen tokom trajanja protesta.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво