Читај ми!

Nastavak gradnje Centra za matične ćelije u Kragujevcu

Gradnja Centra za matične ćelije u Kragujevcu biće nastavljena do kraja meseca, a ugovor o izvođenju preostalih radova na naučnoj ustanovi od nacionalnog značaja potpisan je sa tri firme iz Novog Sada. Vrednost ugovora je 10,5 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke.

Ideja o nacionalnoj banci matičnih ćelija koje pomažu u lečenju mnogih bolesti javila se pre više od jedne decenije, a kamen temeljec postavljen je 2016. godine. Centar se prostire na oko 12.000 kvadratnih metara, a započeti radovi obustavljeni su sredinom 2017. godine, kada je građevinska firma zadužena za izgradnju zapala u finansijske probleme. Izgradnju nastavlja novi izvođač radova.

 

"Radovi su već počeli, ovo je prva faza čišćenja i snimanja terena, jer oni sada treba da snime stanje u kojem je objekat na kome više od dve godine nije ništa rađeno na njemu, a dosta stvari je propalo", rekao je  rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović.

U realizaciju projekta uključen je i grad Kragujevac, koji je ustupio zemljište i obezbedio dodatna sredstva za završetak radova.

"Grad je učestvovao sa svojih 40 miliona dinara i fakultet je nešto sredstava obezbedio. To je jedan objekat koji karakteriše naš grad Kragujevac pored mnogih drugih oblasti u kojima je regionalni centar. Na taj način imamo dovoljan broj laboratorija i uposlićemo veliki broj mladih ljudi, mladih naučnika koji su nam do sada bežali u svet", rekao je Nikola Dešić, Gradonačelnik Kragujevca.

Osim biomedicine, u kragujevačkom centru će se razvijati i druge srodne discipline koje će doprineti razvoju nauke u našoj zemlji.

"S obzirom da je univerzitet na Šangajskoj listi iz oblasti kliničke medicine i iz drugih oblasti, kao što je bioinženjering, to je mnogo bitno jer postoje srodne discipline i povezanost više laboratorija na našem univerzitetu", kaže dr Nenad Filipović rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Po ugovoru, izvođači garantuju da će naučni centar biti završen u septembru sledeće godine a do tada će biti obezbeđena i potrebna oprema za rad u labaratorijama.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво