Читај ми!

Počelo čišćenje divlje deponije u Obrežu kod Pećinaca

Ovog meseca planira se uklanjanje 500 deponija u četrdeset tri grada. U selu Obrež u opštini Pećinci, počelo je čišćenje divlje deponije na kojoj se otpad nagomilava već decenijama.

Gotovo da nema mesta u Srbiji gde pored puta nema divlje deponije, a ima ih, procena je, tri i po hiljade. Često gore, i jedan su od najvećih zagađivača vazduha, zemljišta i podzemnih voda.

"Zaštita životne sredine, uz reformu vladavine prava, jedan od dva ključna prioriteta Vlade Srbije u ovom mandatu i ja sam rekla da ćemo se u ovom mandatu fokusirati na unapređenje i zaštitu vazduha, na postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i na upravljanje čvrstim otpadom", poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo je 75 miliona dinara da pomogne u uklanjanju nelegalnih deponija.

"Ono što moramo svi da znamo jeste da će odgovor države za neodgovorne pojedince biti mnogo snažniji. Ne možemo da dozvolimo da jedne iste deponije čistimo iz godine u godinu iz meseca u mesec. Mi imamo značajne projekte za upravljanje otpadom – gradnja regionalnih i reciklažnih centara, ali sve to će početi da funkcioniše onog trenutka kada sami budemo odgovorni", navela je ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

Planira se korišćenje geoprostornih podataka i snimaka kako bi se locirale deponije, a video-nadzor, pojačana kontrola, i kažnjavanje pomoći će da se ne stvaraju nove deponije.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи