Читај ми!

Pali prvi otkosi soje kod Zrenjanina, kakav će biti rod

U Vojvodini je počela žetva soje, koja je ovoga proleća u Srbiji zasejana na 240.000 hektara. Prvi otkosi pali su na imanju poljoprivrednog preduzeća Zlatica pored Zrenjanina.

Izuzetno nepovoljne vremenske prilike tokom vegetacije ove godine negativno su se odrazile na rod soje. Natprosečno visoke temperature sa izuzetno malo padavina u znatnoj meri uticali su na rast i razvoj zrna soje.

"Naša kompanija ove godine zasnovala je tri i po hiljade hektara pod sojom, od toga na imanju Zlatica imamo 380 hektara, većina je u suvom ratarenju, osamdeset hektara se nalazi pod zalivnim sistemom. Godina nije uopšte bila naklonjena nijednoj kulturi, pogotovo što se tiče soje, što se tiče Srednjeg Banata. Imali smo manjak padavina, neujednačene padavine, visoke temperature koje su dovele do uslovnog sazrevanja i redukovanja samog prinosa soje", kaže Filip Darijević, agronom u "Matijević agraru".

Po mnogo čemu specifična godina zahtevala je i dodatne napore u pripremi mehanizacije koja se koristi za žetvu.

"Žetva za sada protiče u najboljem redu angažovana su trenutno tri kombajna sa fleksibilnim kederima što znači da i donje spratove mahuna mogu da pokupe to jest da žetveni gubici budu svedeni na minimum", kaže Sava Uzelac, agronom iz PP "Zlatica".

I pored svih problema koji su pratili ovogodišnju proizvodnju, žetva soje bar kada je reč o Vojvodini mogla bi biti završena u narednih deset do petnaest dana, što zavisi od roka setve i dozrevanja.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара