Читај ми!

Senat UB: Bez poništenja odluke o doktoratu Siniše Malog dok traje postupak

Senat Univerziteta u Beogradu odbacio je danas zahtev advokatske kancelarije Siniše Malog da se poništi odluka tog tela o poništavanju doktorske disertacije aktuelnog ministra finansija.

Zahtev advokatske kancelarije Siniše Malog da se poništi odluka o poništavanju doktorske disertacije, koja je doneta na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, odbačen je kao "nedozvoljen", uz obrazloženje da se čeka odluka Odbora, a da pre toga treba da se izjasni Fakultet organizacionih nauka.

Rektorka Ivanka Popović je rekla da je Upravni sud ranije poništio odluku Odbora i da je vratio postupak na ponovno odlučivanje, a da, dok se postupak po zahtevu Upravnog suda ne završi, nema mogućnosti da se raspravlja o poništavanju odluke o poništavanju doktorske disertacije Siniše Malog.

Popovićeva je navela da je u pitanju "administrativna stvar" i da veruje da će se u razumnom roku rešiti.

"Univerzitetski Odbor za profesionalnu etiku tražio je od Fakulteta organizacionih nauka da se izjasni, a kada stigne odgovor Odbor će se izjasniti i uputiti svoj odgovor sudu. Onda ćemo videti da dođe i to pitanje na dnevni red, u skladu sa propisanim rokovima i da Senat ima elemente na osnovu kojih može da donese odluku", rekla je Popovićeva novinarima posle sednice Senata.

Na pitanje kako komentariše to što joj je završen rektorski mandat, kao i ranije prorektorski, a da pitanje o diplomi Siniše Malog nije završeno, Popović je istakla da joj je žao što određene stvari ne uspevamo efikasnije da rešimo, ali da imajući u vidu da pravna procedura dozvoljava mogućnosti da se stvari prolongiraju, veruje da će se ta priča nastaviti.

"Odluka Upravnog suda se odnosila na administrativni postupak, ali nije ušla u domen toga da doktorska disertacija nije plagijat. Odluka suda govori o proceduralnim pitanjima, a ne o suštini doktorske disertacije i to nije zanemarljivo", objasnila je Popovićeva.

Dekan FON-a Milija Suknović rekao je na sednici Senata da je sredinom jula od Odbora za profesionalnu etiku stigao zahtev da FON dopunu dokumentaciju, odnosno da Suknović potpiše odluku Nastavno-naučnog veća kojom je Siniši Malom izrečena javna osuda zbog doktorata.

"Meni je Odbor izrekao javnu opomenu što nisam potpisao tu odluku u svoje ime kao dekan, već u ime Nastavno-naučnog veća, iako po pravilniku postoji takva odredba da se kaže da je odluka na predlog nastavno-naučnog veća. Ni pravna služba FON-a ni Univerziteta nije u roku od 15 dana sugerisala da to uradim", rekao je Suknović.

Naveo je da je potpisao odluku i da će taj dokument do kraja sedmice biti prosleđen Odboru za profesionalnu etiku.

Dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić postavio je pitanje da li je doktorska diploma Siniše Malog izdata i kada, a rektorka Popović je rekla da diploma postoji, ali da nikada nije uručena.

Boričića je zanimalo i koji su još elementi i procedure osporeni od strane Upravnog suda i da li se to odnosi i na podnošenje žalbe od strane rektorke, a Popović je rekla da je njena žalba odbačena i da je jasno određeno da se postupak vrati na deo odluke koji je donet na FON-u.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво