Читај ми!

Prazne kuće na selu dobijaju stanare - šta kažu porodice iz Vladičinog Hana i Pirota

Kuću na poklon u više opština širom Srbije, do sada je dobilo 58 mladih bračnih parova koji nemaju rešeno stambeno pitanje a žele da žive na selu. Još 250 zahteva se razmatra. Novca ima još a krajnji rok za prijave je 1. novembar.

Biljana Radenković i Ivan Milosavljević žive sa dve ćerke u malom stanu, i planirali su da kupe kuću u selu. Kada su čuli za program Ministarstva za brigu o selu nisu se dvoumili.

Prijavili su se i sada u selu Repnicu dva kilometra od centra Vladičninog Hana, obnavljaju kuću u kojoj godinama niko nije živeo, računaju da se do zima i usele.

Biljana Radenković iz Vladičinog Hana kaže da je dobro da deca odrastaju u jednom prirodnom okruženju, da imaju dvorište, kućne ljubimce pošto baš od rođenja traže kućne ljubimce. 

I prazna kuća u Berilovcu kod Pirota dobila je nove vlasnike, šestočlanu porodicu Živković.

"Da obezbedimo sebi krov nad glavom, što je prvenstveno, nama je ova kuća sasvim dovoljna", kaže Elizabeta Živković iz Pirota.

"Nešto da imamo svoje, znači čak nismo ni verovali u taj konkurs, međutim tako je ispalo da smo dobili kuću", rekao je Ninoslav Živković iz Pirota.

Procena Ministarstva za brigu o selu je da u selima ima 200.000 praznih kuća. Do sada su prebacili sredstva za kupovinu 58 kuća, 250 zahteva je u fazi obrade.

"Postoji politička volja, snažna politička volja, ona će biti pretočena u realizaciju budžeta za sledeću godinu. Biće izdvajana dodatna sredstva, ovo neće biti jedan program, projekat, ovo je misija", rekao je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

"Od Drugog svetskog rata naovamo svi su bežali u gradove, hajde sada da vratimo ljude u sela, gde se može život organizovati uspešno", kaže akademik Dragan Škorić iz Odbora za selo SANU.

Iz Vojvodine je stiglo najviše zahteva, na tom prostoru su i najuređeniji imovinsko - pravni odnosi. Na jugu Srbije, ni putevi ne ispunjavaju uslove konkursa.

"Da bi se neko opredelio da ostane na selu on mora da ima sigurnost. Sigurnost podrazumeva stabilan posao i stabilne prihode", kaže Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han.

Mogu da konkurišu bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i poljoprivrednici mlađi od 45 godina.

Dozvoljena vrednost kuće je do milion i 200.000 dinara, a rok za prijavu dok se ne podeli za ovu godinu planiranih 500 miliona dinara ili najkasnije do 1. novembra.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво