Читај ми!

Fondacija "Ana i Vlade Divac" pomaže srednjoškolce, poziv donatorima da im se pridruže

Već petu godinu Fondacija "Ana i Vlade Divac" stipendira učenike srednjih škola u Srbiji. Pored odličnog uspeha i nagrada na takmičenjima, posebno se boduju socijalni status i zdravstveno stanje. Svake godine prijavi se mnogo više srednjoškolaca nego što ima para, pa iz Fondacije pozivaju donatore, društveno odgovorne kompanije da se pridruže.

Oni su odlični učenici, osvajaju nagrade na takmičenjima, volontiraju... Boris je višestruki prvak države u atletici na 800 metara i četvrti je na Balkanu. Svi oni su pre svega veliki borci jer im, za razliku od većine vršnjaka, životne okolnosti nisu bile naklonjene.

"Otac mi je preminuo dok mi majka radi na minimalcu, živim sa sestrom i majkom i tih 100 dolara koje dobijam stvarno mi znače. Nadam se da ću i ja jednog dana moći da pomognem nekome tako", navodi Boris Mojsa, učenik Sportske gimnazije u Beogradu.

Nikola Mijalković, učenik Prve beogradske gimnazije navodi da su mu roditelji izbeglice, i kako kaže, oni su one najlepše godine, proveli u izbeglištvu, oskudici i nemaštini. Njemu je kaže život znatno lepši omogućila Fondacija "Ana i Vlade Divac".

"Međutim moja priča je malo drugačija i u tome mi je pomogla stipenidija Divac. Drago mi je što sam postao deo tima. Zahvalan sam im na pomoći jer mnogo znači svaki dinar", dodaje Mijalković.

Svetlana Sojšić, učenica Medicinske škole "7 april" u Novom Sadu navodi da joj pomoć pomaže u regulisanju troškova smeštaja u kako u đačkom domu, tako i troškova prevoza, stručne literature, materijala za praksu.

Prijavi se više stotina učenika, kako izabrati najbolje

Svake godine na konurs se prijavi više stotina učenika. Kako izabrati najbolje među najboljima, najveći je problem.

"Volontiranje i socijalna priča na neki način, na žalost, im daje više poena. Znači to su sve priče koje su malo tužnije i nemaju sva deca iste mogućnosti a naš je moto da svako dete ima iste mogućnosti za odrastanje i školovanje", navodi Ana Košel, direktorka Fondacije "Ana i Vlade Divac".

Više od trećine dece u Srbiji živi u siromaštvu. Mnogo je talentovanih među njima, ali neki nikada ne dobiju šansu.

"Jedna od najvećih pomoći je to da znaju da fer igra postoji, da njihov trud, rad neko prepozna i da imaju podršku. I zato pozivam ovim putem sve kompanije, sve ljude da se pridruže ovoj akciji da možemo što više dece da pomognemo", navodi Ana Divac, osnivač Fondacije.

Ove godine konkurisalo je više više do 500 srednjoškolaca. Do sada su, zahvaljujući donatorima iz Srbije i dijaspore obezbeđene stipendije za njih 100.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи