Читај ми!

Počela berba grožđa – zbog suše rod manji, ali kvalitet bolji

U Banatu je počela berba grožđa. Rod je manji od prošlogodišnjeg, ali je kvalitet bolji. U Vojvodini se pet hiljada gazdinstava bavi vinogradarstvom.

Banatsko selo Taraš nadaleko je poznato po belim rodama i skeli koja spaja dve obale Tise, ali poslednjih godina i po sve većem broju vinograda kojima plodna zemlja i podneblje u potpunosti odgovaraju i u sušnim godinama sa malo padavina baš kakva je bila i ova.

Vinogradar Slobodan Marovac kaže da imaju 3.700 čokota, nešto mladog i nešto starijeg zasada.

"S obzirom na to da je leto bilo dugo i toplo, prinos će biti nešto manji. Grozdovi i bobice su ostali malo sitniji, falilo je vlage, ali očekujemo bolji kvalitet grožđa nego prošle godine", naglašava Marovac.

Saša Tolmač je četvrta generacija vinogradara i vinara u svojoj porodici. Ima oko 2.500 čokota vinove loze.

"Proizvedem godišnje oko 2.000 do 2.500 litara vina. Ja proširujem površine, a nadam se da će i moja deca nastaviti mojim stopama", ističe Tolmač.

Tamara Tolmač Cvein, tehničar biotehnologije, kaže da joj struka dosta pomaže za osnovne stvari, vrenje i proizvodnju vina.

"Ja sam došla ovde danas sa svojom decom da podržim tatu u onome što najviše volimo da radimo, a to je proizvodnja grožđa i vina", poručuje Tamara.

Posebno ohrabruje to što sve veći broj mladih vinogradara nastavlja tradiciju predaka.

Vinogradar Mile Markov kaže da je tradicija vinogradarstva u selu duža od dva veka, a tako je i kod njega u porodici.

"Ovi vinogradi koje imamo postoje od 1901. godine, tako da je sedam generacija u našoj porodici na tom vinogradu", ističe Markov.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede registrovano je oko 140 tržišno orijentisanih vinarija u Vojvodini i veliki broj proizvođača koji prave vino za sopstvene potrebe.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво