Читај ми!

Onkološki pacijenti i liste čekanja, kakva je situacija u Srbiji

Maligni tumori, posle bolesti srca i krvnih sudova, najčešći su uzrok obolevanja i umiranja ljudi, u svetu i kod nas. U Srbiji se svake godine dijagnostikuje 32.000 novih slučajeva malignih bolesti. Nacionalna strategija za borbu protiv maligniteta insistira na preventivnim pregledima i zdravim stilovima života. Od početka pandemije, zbog epidemijskih mera lečenje tih bolesnika ide uz dopunske analize. Liste čekanja za hemoterapiju i zračnu terapiju pojavljuju se sporadično.

Jelena Savić iz Knjaževca za samo dva meseca saznala je da ima karcinom, prikupila sve potrebne analize i operisala se u Beogradu. U Kladovu je sada na zračnoj i hemoterapiji.

"Nisam čekala uopšte, meni rana nije srasla dobro, i onda se čekalo nekih deset-petnaest dana da to sve lepo sraste, da se ne bi oštetilo tokom terapije i onda posle toga je krenuo termin, znači bez čekanja", ispričala je Jelena Savić.

Za pacijente iz istočne Srbije i iz Braničevskog okruga nema lista čekanja u Kladovu. Najnovija takozvana "Brahi" mašina koristi se za zračnu terapiju ginekoloških tumora.

"Mi imamo jedini u ovom delu Evrope, do Slovenije, mogućnosti 3D planiranja. Prvo radimo 3D planiranje na ovom aparatu. Terapija se za svaku pacijentkinju radi individualno. Tumor dobija najveću dozu zračenja, dok štitimo ostale obližnje organe", kaže Dejan Čučulanović, v. d. direktora Zdravstvenog centra Kladovo.

Centar za onkologiju, u KC Kragujevac ima 170 pacijenata na onkološkoj terapiji od toga jedna trećina je na bolničkom lečenju. Jedan od četiri zračna aparata im je u kvaru.

"Našim fizičarima treba od sedam do dvanaest dana da, posle konzilijuma, isplaniraju zračnu terapiju, a onda se čeka između tri i sedam nedelja u zavisnosti od vrste karcinoma, čeka se zračna terapija", kaže prof. dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

U Kliničkom centru Niš nije bilo zastoja sa terapijama kod onkoloških pacijenata ni u doba vanrednog stanja. Lista čekanja nema, a početak terapije zavisi od statusa obolelog.

"Pacijenti koji su operisani i koji treba da počnu zračnu terapiju u roku od osam nedelja, znači dva meseca mogu da sačekaju na početak zračne terapije, pacijenti koji nisu operisani, koji idu na radikalnu zračnu terapiju, idu odmah i imamo palijativnu zračnu terapiju", kaže prof. dr Svetislav Vrbić, direktor Klinike za onkologiju UKC Niš.

U Institutu za onkologiju Vojvodine u slučaju zračne terapije skraćeno je vreme čekanja. Izveštaji onkoloških komisija pacijentima se šalju elektronskim putem, pa se tako smanjuje broj dolazaka. Na bolničkom lečenju imaju 265 obolelih od malignih bolesti.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво