Читај ми!

Ziđin obećava nove investicije u zaštitu životne sredine

U Boru su, tokom jula, merne stanice četrnaest dana beležile povećane vrednosti sumpor-dioksida u vazduhu. Prošlog meseca nisu zabeležena prekoračenja, jer se u kompaniji “Ziđin“ intenzivno radi na postrojenjima koja taj gas eliminišu. Postrojenja će biti završena do sredine naredne godine.

Na postrojenjima za odsumporavanje bilo je ovog leta najviše posla, da bi topionica u Boru mogla bezbedno da radi.

"Obavezali smo se sporazumom da do 2024. godine uložimo sedamdeset miliona evra u zaštitu životne sredine a mi smo do avgusta ove godine već uložili 142 miliona evra. Nastavljamo sa projektima u Boru i Majdanpeku, što se tiče otpadnih voda koje zagađuju reke, biće uloženo ukupno 300 miliona dolara", kaže Đen Siming, generalni direktor "Ziđin Srbija".

Ministarka za zaštitu životne sredine zadovoljna je saradnjom sa "Ziđinom" i njihovim naporima da se topi bakar bez zagađenja.

"Nemojte da zaboravite da je 2011. godine u ovom gradu bilo 160 dana sa prekomernim zagađenjem vazduha. Na kraju 2021. godine, kad budemo videli broj dana, biće to znatno manje", navodi Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine.

Od sredine naredne godine, kako je najavljeno, kad se završe svi remonti, neće uopšte biti zagađenja sumpor-dioksidom, niti PM česticama, teških metala. U Boru se radi i na projektu gradske toplane koja je takođe zagađivač, jer se za dve godine od kad je "Ziđin" preuzeo borski rudnik, budžet grada udvostručio.

"Ulažete u sisteme za preradu otpadnih voda i mislim da smo zajedno na pravom putu, da Bor do avgusta naredne godine postane ono što je i obećano, postane grad u kome će ekologija imati primat", ističe Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Probna proizvodnja u novom rudniku zlata "Čukar Peki" pokazuje da nema nikakvog zagađenja i da je to pravi zeleni rudnik.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи