Читај ми!

"Ja sam tvoj sin" umesto "Bože pravde" – provokacija ili izvlačenje iz konteksta

Odluka Ministarstva prosvete da školska godina počne intoniranjem himne "Bože pravde" nije poštovana jedino u Osnovnoj školi "Rifat Burdžović Tršo" u Novom Pazaru, saopštilo je to Ministarstvo. Navode i da ukoliko se bude saznalo da još neke škole nisu sprovele odluku Ministarstva u njih će biti poslata inspekcija.

Umesto "Bože pravde" pesma "Ja sam tvoj sin" koju je 2012. Bošnjačko nacionalno veće proglašilo himnom sandžačkih Bošnjaka – tako je učiteljica novopazarske škole dočekala đake prvake. Kako je do toga došlo dan kasnije objašnjava direktor škole.

"U razgovoru sa nastavnicom smo dobili obaveštenje da je ona postupila po obaveštenju koje smo mi stavili na oglasnoj tabli i preko društvenih mreža, da je pesmu Bošnjaka u toku drugog časa intonirala na osnovu programa koji je pripremila za prijem đaka prvaka i da je sve to izvučeno iz konteksta", kaže Nusret Zuković, direktor Osnovne škole "Rifat Burdžević Tršo" u Novom Pazaru.

Kontekst će se, poručuju nadležni, utvrditi vanredna inspekcija. U međuvremenu, sud iznosi resorni ministar.

"Smatram da je to jedan skaradni čin, da je to jedna neodgovorna provokacija konkretnog nastavnika koji to radi mesecima i godinama nekažnjeno i putem društvenih mreža. Ono što nama stoji na raspolaganju, to smo i učinili, dakle poslali prosvetnu inspekciju", poručuje Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Reakcije su prešle na politički teren. Dok Bošnjačko nacionalno veće traži da se pokrene incijativa usvajanja novih državnih simbola koji će, kako su naveli, jednako da uvažavaju sve narode i manjine u Srbiji, vlasti u Beogradu pozivaju da se ostave razlike po strani i da se poštuje ono što predstavlja jedinstvo naše zemlje. Stručnjaci nemaju dilemu.

"Nije ni pesma 'Bože pravde' u vrhu naše patriotske poezije, ali je ona uprkos tome u stanju da, kao znak, kao amblem, integriše u svoje komunikaciono središte veliki broj nespornih ciljeva, emocija, normi i vrednosti – tim pre što je dospela na pijedestal zvaničnog amblema države Srbije i njenih građana. Najmanje se od prosvetnih radnika očekuje da povodom himne, prvog dana školske godine, iskazuju toliki stepen simboličke nekulture", navodi dr Milivoje Pavlović, himnolog, profesor Fakulteta za kulturu i medije.

Nije prvi put da simboli, pre svega, intoniranje himne izaziva polemike. Pre devet godina, fudbaler Adem Ljajić isključen je iz fudbalske reprezentacije Srbije zato što nije pevao državnu himnu u prijateljskom meču protiv Španije.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво