Читај ми!

Uručene prve ID kartice agentima nekretnina

Posrednicima u prometu i zakupu nepokretnosti uručeno je prvih 150 identifikacionih kartica koje izdaje Privredna komora Srbije radi veće zaštite prava i sigurnosti svih učesnika na tržištu.

Kartice su dodatni garant potrošačima i korisnicima usluga posrednika u prometu nepokretnosti da je njihov kvalitet na najvišem nivou, istakao je Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS.

"Svakodnevno stižu dodatni zahtevi za ID karticu i očekujemo da ćemo vrlo brzo imati i prvih hiljadu kartica na tržištu. Srbija je prva zemlja u regionu koja je na ovaj način podigla nivo usluga na tržištu prometa i zakupa nepokretnosti", rekao je Malinović, saopštila je PKS.

Da bi se kartica dobila, objašnjava Malinović, posrednik je dužan da prihvati i poštuje Etički kodeks koji je donela Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti, a Skupština Privredne komore Srbije usvojila.

Agent koji ima karticu posluje u skladu sa regulativom, registrovan je u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, položio je stručni ispit i dobrovoljno je prihvatio Kodeks poslovne etike Privredne komore Srbije, što znači da postupa u skladu sa dobrim poslovnim običajima.

"Identifikacione kartice doprineće poboljšanju zaštite, prvenstveno nalogodavaca i trećih lica, kao i ostalih učesnika na tržištu nepokretnosti, promovisanju dobre poslovne prakse i suzbijanju nelegalne konkurencije", ukazao je Damir Borić, predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti, koja je 2011. godine osnovana u okviru PKS.

Nenad Đorđević, zamenik predsednika Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore, objašnjava da ID kartica posrednika pored osnovnih podataka o agentu ima i QR pomoću kojeg će kupac ili zakupac nekretnina u svakom trenutku moći da pristupi bazi podataka u kojoj se nalaze sve informacije o firmi i agentu.

"ID kartice treba da povećaju prepoznatljivost preduzeća, preduzetnika, njihovih zaposlenih na tržištu i poprave imidž koji ova profesija ima u Srbiji", kaže Đorđević.

Izdavanje ID kartica je nova usluga PKS ustanovljena u maju ove godine, a posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti, koji su članovi Grupacije, zahteve podnose elektronski na portalu ePKS. Grupacija danas broji 196 članova koji zapošljavaju više od 1.000 agenata, odnosno oko 50 odsto svih agenata koji su upisani u Registar posrednika.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво