Читај ми!

Kfor uvežbava operativnu sposobnost na KiM

Vojne snage Kfor-a predvođene NATO-om, na Kosovu i Metohiji od kraja avgusta izvode vežbu operativne probe pod nazivom "OPREH Nivo II ", sve do 5. septembra.

Mali kontingent iz Ujedinjenog Kraljevstva stigao je na Kosovo 13. avgusta sa zadatkom da uspostavi infrastrukturu neophodnu za smeštaj većeg britanskog kontingenta koji učestvuje u ovoj vežbi.

"'OPREH Nivo II ' je rutinska vežba koja podržava našu misiju Kfora. Održava se svake dve godine. Obuka uključuje stotine vojnika iz zemalja NATO -a koji se integrišu sa Kforom, kao deo operativnih rezervnih snaga Kfora", navodi se u saopštenju iz komande u Prištini.

Dodaje se da da bi dodatne rezervne snage NATO-a mogle da budu pozvane u malo verovatnom slučaju, da Kforu bude potrebna pomoć u održavanju bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na KiM, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999.

Vežba će trajati do 5. septembra, a obuka uključuje scenarije kontrole mase i nereda, vežbanje slobode kretanja i bezbednosne operacije čiji je cilj održavanje visokog nivoa spremnosti.

Na kraju vežbe, sve dodatne snage će napustiti KiM i vratiće se u svoje matične zemlje.

U nedelju, 5. septembra trupe će izvesti vežbu uživo iz vazduha u okolini Đakovice, kada će biti omogućeno i njeno civilno nadgledanje i medijsko praćenje.

Na Kosovu i Metohiji Kfor trenutno broji nešto preko 3.500 vojnika.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво