Читај ми!

Rehabilitacija osuđenika kroz umetnost – terapija koja im daje šansu

Već nekoliko godina Marina Kovačević, direktorka Instituta za performativne umetnosti i socijalni rad, bavi se rehabilitacijom osuđenika kroz umetnost. Novi projekat na kojem je radila u Okružnom zatvoru u Novom Pazaru uključivao je i osuđenike koji su slikali motive ljubavi i slobode. Najbolje radove su poznati umetnici preneli na zidove dva šetališta unutar zatvora.

Direktorka Instituta za performativne umetnosti i socijalni rad Marina Kovačević kaže da su u Okružnom zatvoru u Novom Pazaru realizovali projekat koji za osuđenike predstavlja spoj socijalne terapije i performativne umetnosti.

Projekat je jedinstven jer su se po prvi put u istoriji kazneno-popravnog sistema u Srbiji, iscrtali grafiti i murali unutar jednog zatvorenog zatvora.

Poznati umetnici grafita i murala iz Beograda i Novog Pazara, odabrali su najbolje radove osuđenika i iscrtali ih na zidovima šetališta unutar zatvora u Novom Pazaru – jedine slobodne zone gde osuđena lica provode slobodno vreme.

"Osuđenici su imali priliku da rade motive slobode, prirode i ljubavi, da ih vizualizuju na svoj način. Posle je to preneto, uz pomoć dve lokalne umetničke zajednice iz Novog Pazara i Beograda, na šetališta zidina. To su zapravo zatvoreni delovi, koji su vidljivi samo za osuđena lica. Oplemenili smo i ulepšali prostore dva zida", rekla je Kovačevićeva.

Dodaje da su osuđenici bili veoma motivisani, te da je jedan od njih rekao da mu je ova radionica pomogla da se ponovo oseti kao konstruktivni član zajednice.

Ističe da su osuđenici deo društva, te da ih moramo prihvatiti, kao i da su ovo programi koji im daju šansu da budu bolji za zajednicu.

I film o projektu 

Marina Kovačević kaže da je o ovom projektu u pripremi dokumentarni film, koji će da bude premijerno prikazan u Novom Pazaru, kada se popravi epidemiološka situacija, a zatim i širom zemlje i sveta.

Posetila je i pojedine američke zatvore, te ističe da zatvori u našoj zemlji ni o čemu ne nazadaju u odnosu na njihove, kao i da Srbija ima humaniji pristup, iako je američko društvo bogatije.

Kovačevićeva je u Americi promovisala film "Zapisi iz ćelije broj 12", u kojoj glume zatvorenici, što je još jedan od načina rehabilitacije osuđenika kroz umetnost.

"Institucije su tu da kazne delo, ali je na zajednici, da dâ šansu tim ljudima da budu bolji. Ljudi koji su trpeli nasilje, postaju oni koji čine nasilje. Od suštinske važnosti je da sprečimo zlostavljanje dece. Kada priđite tim ljudima na drugačiji način, daju sve od sebe", zaključuje direktorka Instituta za performativne umetnosti i socijalni rad Marina Kovačević.

Posle predstave, a kasnije i filma "Zapisi iz ćelije broj 12", uradila je i dokumentarni film "Komanda ljubav", koji govori o rehabilitaciji osuđenika kroz interakciju sa psima.

Uradila je i pozorišnu predstavu sa štićenicima vaspitno-popravnog doma u Kruševcu "O bogovima, herojima i ostalim vitezovima", kao i predstavu "Njena priča'', sa osuđenicama u zatvoru za žene u Požarevcu.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво