Читај ми!

Petković: Potraga za nestalima dug prema prošlosti, budućnosti i suživotu sa komšijama

Pitanje potrage za nestalima nije ni političko, ni dnevno političko pitanje, ni pitanje etničke pripadnosti već duboko humano i civilizacijsko pitanje čije je rešavanje zajednički dug prema prošlosti, ali i prema budućnosti i suživotu koji želimo da gradimo sa svojim komšijama, saopštilo ja Kancelarija za Kim povodom Međunarodnog dana nestalih.

Država Srbija i srpski narod i danas se sa dubokim poštovanjem i dužnim pijetetom sećaju svih onih čija je sudbina ostala nepoznata nakon tragičnih događaja na prostoru bivše Jugoslavije, navodi se u saopštenju koje potpisuje direktor Kancelarije Petar Petković.

Naglašava se da pitanje potrage za nestalima nije ni političko, ni dnevno političko pitanje, nije pitanje etničke pripadnosti već duboko humano i civilizacijsko pitanje čije je rešavanje zajednički dug prema prošlosti, ali i prema budućnosti i suživotu koji želimo da gradimo sa svojim komšijama.

Kancelarija ocenjuje da je porazno da se ni danas, dve decenije kasnije, ne zna sudbina 1.639 lica svih nacionalnosti koja su nestala tokom sukoba na prostoru Kosova i Metohije.

U saopštenju se poručuje da se zbog toga nikada neće odustati od potrage za nestalima niti prestati da se insistira na arasvetljavanju sudbina svakog pojedinca.

Naglašava se da prištinska strana rešavanju ovog pitanja pristupa jednostrano, zanemarujući srpske žrtve i srpska stradanja, pokušavajući da i današnji dan iskoristi za napad na zvanični Beograd umesto odgovora na pitanje kada će dozvoliti pretragu za nestalim Srbima.

"Pokazujući odgovoran odnos prema ovom pitanju, zvanični Beograd odgovorio je na sve zahteve Prištine i pretražio ukupno 22 lokacije. Međutim, od 10 lokacija na prostoru Kosova i Metohije čiju je pretragu tražio Beograd na osnovu relevantnih i utemeljenih saznanja da mogu skrivati posmrtne ostatke Srba nestalih tokom sukoba na KiM, za sada je pretražena samo jednu - bunker kod Đakovice u kojoj su nađeni ostaci petočlane porodice Šutaković i dva člana porodice Petrović."

Kancelarija za Kim pita Prištinu kada će biti omogućena pretraga preostalih devet lokacija (Košare, Lapušnik kod Glogovca, Dojnice kod Prizrena, Javor kod Suve Reke, Lugovo kod Istoka, Budisavci i Baljevac kod Kline, Livačko jezero kod Gnjilana i Meja kod Đakovice).

Ističe se da Priština i dalje odbija da dozvoli mešovitim komisijama da izvrše pretragu ovih lokacija, kao i da se izvrši identifikacija posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini.

"Na taj način se ne grade zajednička budućnost i pomirenje, zbog čega i na današnji dan apelujemo na međunarodnu zajednicu, ali i Prištinu da pokažu konstruktivan pristup rešavanju pitanja sudbine nestalih", zaključuje se u saopštenju.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи