Читај ми!

Unesko: Srpska kulturna dobra na KiM ostala na listi baštine u opasnosti

Komitet za svetsku baštinu Uneska jednoglasno je doneo odluku o zadržavanju srpskog kulturnog dobra, srednjovekovnih spomenika na KiM, na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, izjavila je za Tanjug ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozdravio je odluku.

"To je izuzetno važno, jer potvrđuje kontinuiranu ozbiljnu ugroženost ovog dobra, na šta Republika Srbija stalno ukazuje", rekla je Tamara Rastovac Siamašvili.

Ta dobra su, kako je podsetila, upisana na Uneskovu listu na zahtev Srbije i država Srbija redovno obaveštava Unesko o njihovom stanju konzervacije.

Produženo 44. zasedanje Komiteta za svetsku baštinu još traje.

Ministarstvo kulture: Potvrđena kontinuirana ugroženost srpskog nasleđa

Ministarstvo kulture i informisanja potvrdilo je da je u okviru 44. produženog zasedanja Komiteta za svetsku baštinu, koje je održano od 16. do 31. jula u onlajn formatu, a čiji je domaćin bila Kina i grad Fudžo, usvojena jednoglasna odluka o zadržavanju srpskog kulturnog dobra, "Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji", na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti.

"Ovim je još jednom potvrđena kontinuirana ugroženost srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji", ističe ministarstvo.

Kulturno dobro "Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji", navodi Ministarstvo, upisano je na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti 2006. godine na inicijativu Srbije i obuhvata manastir Dečane, Gračanicu, Pećku patrijaršiju i crkvu Bogorodice Ljeviške.

"Država Srbija redovno obaveštava Unesko o njihovom stanju konzervacije", dodaje se u saopštenju.

Petković: Srpskim spomenicima na KiM potrebna zaštita

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozdravio je odluku Komiteta za baštinu Uneska.

"Važna i jedino ispravna odluka Uneska da na listi svetske baštine u opasnosti zadrži četiri hrama Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji! Srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška i dalje se nalaze u rizičnoj situaciji i potrebna im je zaštita i to međunarodna", napisao je Petković na Fejsbuku.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво