Bez novih standarda za doktorante

Iako je početkom godine trebalo da stupe na snagu novi standardi za doktorske studije, Beogradski univerzitet predložio izmenu programa studija jer bi standardi doveli u opasnost nastavu na većini fakulteta.

Početkom ove godine trebalo je da stupe na snagu novi standardi Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje za doktorske studije. Predviđeno je da mentor ima najmanje pet radova na međunarodnim listama.

Međutim, pod takvim uslovima ne bi mogla da se izvodi nastava, pa je Univerzitet u Beogradu predložio izmenu Pravilnika za akreditaciju fakulteta i programa za doktorske studije Nacionalnom savetu i Akreditacionoj komisiji.

Profesori kažu da su razlozi inicijativa opravdani jer bi se u suprotnom dovele u opasnost doktorske studije na većini fakulteta, pošto formalne, propisane razloge, koji treba da stupe ili su već stupili na snagu, ne ispunjavaju mnogi nastavnici, ne zato što su profesori loši već zato što je lista formalizovana.

Dekan Učiteljskog fakulteta, profesor Aleksandar Jovanović, rekao je da su u naročito teškoj situaciji nastavnici na društvno-humanističkim naukama i nacionalnim naukama.

Profesor Neda Bokan, prorektor Beogradskog univerziteta rekla je da bi svi nastavnici na univerzitetu trebalo da budu ravnopravni, "da svi nastavnici imaju mogućnost da budu mentori, a da kandidati imaju mogućnost izbora mentora".

Rektor Univerziteta u Beogradu, profesor Branko Kovačević izjavio je da "nije u pitanju samo Beogradski univerzitet, već sve ostale škole.

"Situacija je dobra u sferi prirodnih nauka, oni te standarde prevazilaze, medicinske nauke ispunjavaju bar te minimalne standarde. Međutim, najteža je situacija u društvenim naukama, gde skoro niko ne ispunjava uslove, sticajem okolnosti, jer su oni igrali igru po drugim pravilima od zemalja Evropske unije i Zapada", rekao je Kovačević.

Mada će se tek narednog meseca znati tačna prolaznost studenata u narednu godinu, profesori procenjuju da je ona od 60 do 70 odsto. Ono što studente zanima jesu budžetske kvote za doktorske studije.

"Jedino što otprilike mogu da čujem kao neki artikulisani glas iz Ministarstva prosvete jeste da će se ukupna kvota dati Univerzitetu, a onda da Univerzitet to trebati da raspodeli između samih fakulteta", rekao je student prorektor Beogradskog univerziteta Milan Popović.

Iako se na najnovijoj Vebometriks listi 6.000 univerziteta u svetu, Univerzitet u Beogradu našao na 299. mestu, cilj je da se u što kraćem roku nađe na najcenjenijoj Šangajskoj listi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи