Pregled štampe (20. 01. 2010.)

Politika: „Srebrenica” otvara februarsko zasedanje Narodne skupštine, Blic: Benzin 110 dinara i biće još skuplji, Press: Preti krah građevinske industrije!, Novosti: Ubice tukle i druga, pišu dnevne novine

„Srebrenica" otvara februarsko zasedanje Narodne skupštine

Prva sednica Narodne skupštine Srbije u ovoj godini biće zakazana za početak februara, kaže za „Politiku" Slavica Đukić-Dejanović, predsednica parlamenta. Ona nije mogla da precizira šta će biti na dnevnom redu, jer „još nije stigao nijedan predlog za zakazivanje vanrednog zasedanja", ali najavljuje da će sledeće nedelje razgovarati sa šefovima poslaničkih grupa o predstojećim aktivnostima parlamenta.

Prema njenim rečima, trebalo bi da se razgovara o najavljenoj deklaraciji o Srebrenici i o zakonu o Narodnoj skupštini, a jedan od ovih akata biće tema prvog vanrednog zasedanja. Ona kaže da se na oba predloga radi, a „videćemo koji od njih će biti pred poslanicima".

U strankama vladajuće koalicije svi tvrde da još ništa ne znaju o deklaraciji o Srebrenici, ali, kako kažu, znaju da se na tekstu radi i da „traju interne konsultacije na višem nivou", odnosno „na nivou lidera stranaka vladajuće koalicije".

Dragan Marković - Palma, lider JS-a, kaže da do poslaničkog kluba SPS - JS nije stigao nikakav predlog rezolucije dodajući da je njihov jedinstven stav da se osude svi zločini koji su se desili na prostoru bivše SFRJ, a ne samo one koje su činili Srbi. Zločina je bilo i u Srebrenici i u 'Oluji' i u Bratuncu. Marković dodaje da je razgovarao sa Ivicom Dačićem i da su saglasni da ako budu predložene dve deklaracije u obe moraju biti korišćeni isti termini.

„Znači, ne može u jednoj deklaraciji da piše genocid, a u drugoj zločin. Kako ćemo glasati, moći ću da kažem kad vidim tekst, ne mogu ništa blanko da komentarišem", ističe lider JS-a.

Prema nezvaničnim informacijama, iz više stranaka u vladajućoj koaliciji, na predlogu teksta deklaracije, koji je predmet međustranačkog usaglašavanja, radi deo pravnog tima, koji je zastupao našu zemlju pred Međunarodnim sudom pravde. Predlog deklaracije, prema nezvaničnim informacijama, trebalo bi da usvoji vlada, koja bi ga, kao zvaničan predlagač, potom uputila na usvajanje Narodnoj skupštini Srbiji, sa zahtevom zakazivanje vanrednog zasedanja parlamenta.

Benzin 110 dinara i biće još skuplji

Građane u narednim nedeljama čekaju poskupljenja energenata, na prvom mestu naftnih derivata. Gorivo je već poskupelo ove godine, a sledeći rast cena treba očekivati krajem naredne nedelje, pa će se cena benzina popeti na 110 dinara.

Još jedno poskupljenje uslediće u februaru ako bude usklađivanja akcize sa inflacijom iz 2009. godine. Takođe, Udruženje vlasnika benzinskih pumpi se sprema da od Vlade zatraži podizanje marži, za koje kažu da se nisu menjale pet godina.

U narednim nedeljama treba očekivati i rast cene struje za 10 odsto. Iako je kao datum poskupljenja najčešće pominjan 1. februar, Vlada se još koleba jer nije socijalni momenat za tako nepopularnu meru.

Kada je gorivo u pitanju, redovnom korekcijom cena vozače je protekle nedelje dočekalo prvo poskupljenje u 2010. godini. Ovaj trend će se nastaviti, s obzirom na to da stručnjaci predviđaju da će cena nafte u svetu rasti, a taj rast bi već mogao da dovede do novog poskupljenja.

Od poslednje promene kod nas nafta je poskupela osam odsto, pa bi maloprodajne cene od narednog vikenda mogle da budu više za još tri dinara. U februaru bi trebalo da dođe i do usklađivanja akcize na goriva sa prošlogodišnjom inflacijom, pa bi derivati mogli još da poskupe.

Preti krah građevinske industrije!

Ukoliko država pod hitno ne reši problem sa izdavanjem dozvola za izgradnju, već u aprilu desiće se potpuni krah građevinske industrije u Srbiji, upozorava za Press Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori.

Rodić tvrdi da ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kog država već mesecima, od usvajanja novog zakona o izgradnji i planiranju, nije izdala nijednu lokacijsku i građevinsku dozvolu investitorima u Beogradu. On kaže da Vlada hitno mora da usvoji dva dokumenta koja su neophodna za izdavanje građevinskih dozvola.

- To su uredbe o prebacivanju prava korišćenja u pravo svojine, kao i pravilnik o lokacijskoj dozvoli. Izgradnja 2.000 stanova u Beogradu čeka na građevinske dozvole. To su lokacije na Paliluli, Mirijevu, u Krnjači, Novom Beogradu, Bežanijskoj kosi, a te stanove treba da grade „Energoprojekt", „Montera", „Gemaks" i „Ratko Mitrović". Na taj način bi se pospešila izgradnja i uposlila struka - navodi Rodić.

Ukoliko država ne bude imala sluha da reši problem sa izdavanjem dozvola za najkasnije dva meseca, tvrdi Rodić, u Srbiji će potpuno stati ceo građevinski sektor.

- Imaćemo pravu katastrofu već u aprilu. Jer, nije samo problem što će stati gradnja stanova, već što će biti stopirana čitava građevinska industrija i proizvodnja. Ugroženo je na desetine hiljada ljudi koji su vezani za te poslove. Zalihe građevinskog materijala su šestomesečne, cementare rade smanjenim kapacitetom, kao i ciglari, crepari, drvna i mašinska industrija. Sve je to povezano, pa firmama prete i nelikvidnost i blokada. Na kraju krajeva, neće se ni puniti budžet, jer neće imati odakle - ocenjuje Rodić.

Ubice tukle i druga

Ispred borskog noćnog bara "Monca", gde je u tuči ubijen Milan Ljubisavljević (14), učenik OŠ "3. oktobar", povređen je i njegov najbolji drug P. S. (15), osnovac iz "Dušana Radovića", saznaju "Novosti". Povređeni dečak je i glavni svedok tragedije, i od njega se očekuje da, posle oporavka, policiji pomogne u rasvetljavanju svih okolnosti koje su dovele do smrti učenika.

- Dečak T. S. je u bolnicu primljen sa nagnječenjem očne jabučice - potvrdio je "Novostima" dr Goran Joksimović, zamenik upravnika borske bolnice. - Dečak je van životne opasnosti i oporavlja se. Nadamo se da ćemo uskoro biti otpušten na kućno lečenje.

U međuvremenu, po nalogu ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, direktor policije je formirao tim od predstavnika Uprave kriminalističke policije i Uprave policije MUP. Njihov zadatak je da ispitaju sve činjenice o krvavoj tuči. Trojica policajaca, čija se imena ne navode, a koji su kobne večeri radili u blizini "Monce", suspendovani su.

A, Ženja Zlatanov, vlasnik noćnog bara "Monca", za "Novosti" objašnjava da je u noći, kada se desila tragedija, bilo najviše 500 gostiju. Lokal su obezbeđivala trojica članova obezbeđenja.

- Trebalo je da petorica obezbeđuju "Moncu", ali dvojica, iz privatnih razloga, nisu došla - navodi Zlatanov. - Žalim zbog tragedije, ali i 10 članova obezbeđenja ne bi mogli da je spreče. Tuča se nije dogodila u lokalu, ni u bašti, već 15 metara od ulaznih vrata "Monce", nedaleko od puta.

Zlatanov, koji je vlasnik noćnog kluba od septembra 2005. posle tuče vojnih specijalaca, tvrdi da nije video šta se desilo i da je od gostiju čuo da je napolju gužva. Po njegovim rečima, kada je izašao napolje, sanitet je već odvezao nesrećnog osnovca.

- Strahujem za svoju bezbednost i bezbednost moje porodice, jer nam se preti. Nalazim se u nekoj vrsti kućnog pritvora i dobio sam policijsko obezbeđenje, koje danonoćno dežura pred zgradom u kojoj živim. Lokal držim nekoliko godina i samo sam jednom kažnjen zbog točenja alkohola maloletnicima, mada tada nisam ni bio u kafiću - nastavlja vlasnik "Monce".

On ističe i da je, posle tragedije, u lokalu video jednog od mladića, osumnjičenog za smrt Ljubisavljevića.

- Pitao sam njegovog prijatelja da li je taj mladić pijan, na šta mi je on odgovorio: "Da". Međutim, tvrdim da nije pio u mom lokalu, već da je pijan i došao - dodaje Zlatanov. - S druge strane, dečak koji je preminuo, a koga sam zapamtio kao dobrog momka, nikada nije konzumirao alkohol i retko je dolazio u "Moncu".

U Boru je u utorak bio dan žalosti. Od Ekonomske škole prijatelji nastradalog Milana i njegova rodbina pošli su u protestnu šetnju gradom. Usput, njima se priključilo oko 6.000 građana, koji su želeli da odaju počast učeniku. Nakon što su prošli gradskim ulicama, kolona je došla do "Monce", gde su zapalili sveće.

- Samo želim da se ovo više nikome ne desi - kazala je Bogica, Milanova majka. - Neću se smiriti dok svi odgovorni za smrt ne odgovaraju. Moraju svi da snose posledice. Od policije, vlasnika "Monce", kome je bila bitna jedino zarada, do inspekcijskih službi, koje nisu kontrolisale rad lokala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво