Читај ми!

Urušavanje zgrada zbog nove gradnje može i mora da se spreči – ko je sve odgovoran

Protiv odgovornih za urušavanje stambene zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru u Beogradu, građevinski inspektor podneo je krivične prijave. U saopštenju navodi da je doneo i rešenje kojim je naložena hitna obustava svih radova, osim radova na obezbeđenju temeljne jame. Sve to dan nakon što se na tom gradilištu ipak radilo i nakon što je pao još jedan deo zgrade.

Dubljanska, Novogradska, Čuburska i Vidovdanska u Beogradu, Dositejeva u Novom Sadu – adrese su zgrada koje su se urušile zbog radova u neposrednoj blizini. Od istog scenarija strepe i stanari Dubrovačke na Dorćolu.

"Ovde je počelo da puca, u kupatilu isto na tri, četiri mesta pločice unakrsno pucaju", kaže Ramiz Kamber, stanar.

"Mi znamo da se dešavaju takve stvari i mi smo uplašeni za svoju imovinu i svoju zgradu", dodaje Anđelka Ristić, stanarka.

Isto tako su se žalili i stanari zgrade u Vidovdanskoj ulici čiji se deo pre neki dan urušio u temeljnu jamu susednog gradilišta. Kažu ništa nije vredelo – investitor je nastavljao radove, a inspekcija i nadzor nisu reagovali.

Gotovo identična priča desila se na istoj opštini samo nekoliko ulice dalje 2008. Porodice su iseljene uz obećanje da će dobiti trajni smeštaj.

"Mi evo već 13 godina živimo kao podstanari, sami sebi plaćamo zakup. Pored zakupa mi i dalje plaćamo sve komunalije za kuću, jer se ona nije urušila, kuća kao što vidite stoji, ona je nebezbedna", naglašava Nives Čulić, stanarka Dubljanske.

stanarima iz Vidovdanske stižu obećanja.

"Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda sruši zgradu, napravi novu zgradu i da oni svi dobiju stanove iste kvadrature. To znači da će oni za godinu dana, mi toliko procenjujemo da će trajati postupak projektovanja i izgradnje, useliti se u nove stanove na ovoj lokaciji na kojoj se nalazila stara zgrada", poručuje Goran Vesić, zamenik gradonačelinka Beograda.

Nevezano za to da li će obećano biti i ispunjeno stručnjaci upozoravaju da se problem urušavanja zgrada zbog nove gradnje može i mora sprečiti.

"Tu bi svakako podvukla i veliku ulogu stručnog nadzora koji je obavezan da bude prisutan na gradilištu i da investitora u svakom trenutku, ali ne samo investitora, već i građevinskog inspektora upozori da se neki radovi na izvode na način kako je to utvrđeno kroz građevinsku dozvolu ili se ne izvode u skladu sa pravilima struke", ističe Aleksandra Damnjanović, državna sekretarka.

"Nadzor treba više da vodi računa o javnom interesu o tim susednim zgradama, stanarima, vlasincima stanova, u susedstvu tih gradilišta, a ne samo o interesu investitora", navodi Dragoslav Šumarac, diplomirani građevinski inženjer.

Inženjerska komora saopštava da će utvrditi ko je odgovoran za najnovije u nizu urušavanja zgrada, ali i da svako licencom i lično odgovara za svoj rad.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво