Održana konstitutivna sednica Saveta za prava deteta

Na prvoj, konstitutivnoj sednici Saveta za prava deteta u Palati Srbije, imenovani su novi članovi tog tela, koje predstavlja jedan od najvažnijih nacionalnih mehanizama za ostvarivanje prava deteta, čiji rad podržava i Komitet za prava deteta UN.

Specijalna savetnica premijerke Ane Brnabić za Agendu 2.030, Slavica Đukić Dejanović podsetila je da je uz podršku Unicefa u maju prošle godine usvojena Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine.

"U prethodnom periodu radili smo na zaštiti dece od nasilja, zaštiti dece u uličnoj situaciji i sprečavanju zloupotrebe dečjeg rada", rekla je Đukić Dejanović.

Navela da pojedina istraživanja pokazuju da su deca sa smetnjama u razvoju, iz siromašnijih porodica i ona koja pripadaju određenim društvenim grupama češće izožena nasilju i diskriminaciji i primorana da od najranijih uzrasta sama zarađuju za život.

Istakla je da je u godišnjem izveštaju "O najgorim oblicima dečjeg rada", koji je objavilo Ministarstvo za rad SAD, a kojim je obuhvaćena 131 zemlja, Srbija dobila ocenu "značajan pomak" kada je reč o sprečavanju zloupotrebe dečjeg rada.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ukazala je da je zaštita dečijih prava veoma važna, dodajući da se zalaže za zabranu fizičkog kažnjavanja dece i upotrebu fizičke sile kao načina vaspitavanja.

"Važno je da se omogući pravo deteta da iskaže svoje mišljenje, bez obzira na uzrast, to je nešto što treba da postane normalno, jer je važno za njegov dalji razvoj", rekla je Janković.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova istakla je da zajedničko bavljenje rešavanjem problema dece treba da obuhvati posledice koronavirusa.

"Veoma važna tema kojom treba da se bavimo je pružanje podrške za imunizaciju dece, kao i pružanje podrške za povratak učenika u škole u narednoj školskoj godini i obezbeđivanje sigurnog okruženja u školama kroz ohrabrivanje nastavnika da se vakcinišu", naglasila je Kostadinova.

Novi predsednik Saveta, ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović ukazao je na značaj tog tela, podsećajući da je osnovano još 2002. godine.

Posebno je pohvalio to, što je Savet u prethodnom periodu imao ulogu u iniciranju politika i analizi mera nadležnih organa u vezi s pitanjem nataliteta, dece i mladih.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво