Читај ми!

Kako su visoke temperature i velike padavine uticale na prinose u poljoprivredi

Padavine, zahlađenja i grad naneli su veliku štetu svim voćarskim kulturama - pre svega malinama, breskvama, nektarinama i šljivama, navodi za RTS agrometeorolog Srđan Milakara. Sa druge strane, navodi Malikara, padavine su došle u pravi čas za ječem i pšenicu.

Srđan Milakara je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da su rekordno visoke temperature koje smo imali krajem juna i početkom jula dovele do ubrzano zrenja, najpre ozimnih kultura, ječma i pšenice pa je žetva malo ranije i krenula.

"Žetva nije svuda završena, ali se privodi kraju. Prinosi su različiti od područja do područja, sve to zavisi od vremena setve, hibrida i ostalog", navodi Milikara.

Sa druge strane, navodi gost Jutarnjeg dnevnika, padavine koje smo imali prethodnih dana su stigle u poslednjem momentu za kukuruz, suncokret, soju, šećernu repu. 

"Što se tiče padavina koje su se desile poslednjih dana stigle su u poslednjem momentu za kukuruz, suncokret, soju, šećernu repu, koje su bile u teškom stanju. Pratićemo situaciju, sigurno će se odraziti na kvalitet i količinu prinosa, ali ćemo pratiti situaciju i videćemo kakav će biti prinos, tamo negde krajem avgusta, početkom septembra kad budu te kulture stizale za berbu", objašnjava Milikara.

Velika količina padavina sa gradom, navodi gost Jutarnjeg dnevnika, nanelo je veliku štetu na poljoprivrednim kulturama. Najviše je stradalo voće, a mnogi poljoprivrednici ostali su bez ovogodišnjeg roda.

"Padavine, zahlađenja i grad koji dovele su do štete na voćarskim kulturama - pre svega na malinama, breskvama, nektarinama, šljivama. Videćemo uostalom kakva će tu biti situacija sa prihodima", objašnjava Milikara.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво